Τι είναι ο σκοπός ζωής

Σκοπός ζωής – Δίνω νόημα στη ζωή μου.

Γιατί;

Ο σκοπός της ζωής απαντάει στο ερώτημα “Τι θέλω να συνεισφέρω στον κόσμο;”. Έχοντας καλύψει τις βασικές μας ανάγκες ως άνθρωποι, η ενασχόλησή μας με τον σκοπό της ζωής μας θα προσδώσει νόημα στη ζωή μας, θα μας γεμίσει ενέργεια και ενθουσιασμό και θα καλύψει την ανάγκη μας για προσωπική ανάπτυξη, την ανάγκη μας για συνεισφορά και την ανάγκη μας να αισθανόμαστε σημαντικοί, καθώς επιβεβαιώνει την αξία μας και ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας.

Επιπλέον, μπροστά στον απώτερο σκοπό της ζωής μας, τα προβλήματα δε διογκώνονται και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τη βαρύτητα που έχουν και δεν αναζητούμε προσωρινή χαρά σε πράγματα έξω από μας, όπως είναι το φαγητό, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ψώνια κ.α..

Πώς;

Βάζω στόχο να βρω τον σκοπό της ζωής μου.

Extra tips:

 • Μπορώ να είμαι χαρούμενη, ακόμα κι αν δεν έχω βρει τον σκοπό της ζωής μου ακόμη.
 • Ο σκοπός της ζωής μου δε χρειάζεται να φαίνεται σημαντικός και στους άλλους.
 • Για να βρω τον σκοπό της ζωής μου, μπορώ να ακολουθήσω τα παρακάτω βήματα:
  1. Βρίσκω τις αξίες μου.
  2. Καταγράφω όσα μου αρέσουν να κάνω και να μαθαίνω.
  3. Καταγράφω με τι θα ασχολούμουν αν δεν είχα ανάγκη τα χρήματα, αν δεν ήθελα να γίνω γνωστή και να αναγνωριστεί η προσπάθειά μου, αν δε με ενδιέφερε η γνώμη των άλλων και η κριτική και αν δεν είχα τις σπουδές και την επαγγελματική εμπειρία και καριέρα που έχω.
  4. Καταγράφω τι με συγκινεί ή τι με θυμώνει ή τι με πληγώνει, τι θα άλλαζα στη ζωή μου ή στον κόσμο, αν είχα ένα μαγικό ραβδάκι, τι πρόβλημα θα ήθελα να λύσω.
  5. Βρίσκω τη χρυσή τομή ανάμεσα σε όλα αυτά και θα οδηγηθώ στον σκοπό της ζωής μου.
 • Ο σκοπός της ζωής μου μπορεί να γίνει η δική μου επιχείρηση.

Επόμενο βήμα: Περιοριστικές πεποιθήσεις