Οδηγός “Θετική γονεϊκότητα”

Θετική γονεϊκότητα

Τι είναι η θετική γονεϊκότητα

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το καλύτερο στυλ διαπαιδαγώγησης είναι το δημοκρατικό στυλ (authoritative parenting style) ή, όπως αναφέρεται εδώ, η θετική γονεϊκότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς που ακολουθούν το δημοκρατικό στυλ διαπαιδαγώγησης είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοπεποίθηση που κατορθώνουν ακαδημαϊκή επιτυχία, έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και είναι πιο ικανά στην επίλυση προβλημάτων.

Η θετική γονεϊκότητα έχει οριστεί ως η συμπεριφορά του γονέα η οποία είναι προς το συμφέρον του παιδιού και περιλαμβάνει τη φροντίδα, την κατανόηση, την ενδυνάμωση και την καθοδήγηση σε ένα περιβάλλον χωρίς βία, αλλά με σαφή καθορισμένα όρια, με σκοπό την ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς. Οι γονείς που ακολουθούν αυτό το στυλ διαπαιδαγώγησης αποφεύγουν τις φωνές, τις τιμωρίες, τις δωροδοκίες και τις απειλές.

Γιατί δημιουργήθηκε ο οδηγός

Η σωστή ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί πολλές φροντίδες και περιλαμβάνει προκλήσεις που επιβαρύνουν, δυστυχώς λανθασμένα, κυρίως, τη μητέρα. Πολύ συχνά, εμείς οι μανούλες αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και στις δυσκολίες της μητρότητας και νιώθουμε ενοχές για το αν είμαστε καλές μητέρες και αν προσφέρουμε στα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει.

Η αλήθεια είναι ότι η ευθύνη μας είναι τεράστια, καθώς μεγαλώνουμε το μέλλον αυτού του κόσμου, τα παιδιά. Όμως, παράλληλα, αυτή είναι και η δύναμή μας, γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή αυτού του κόσμου προς το καλύτερο!

Μια μαμά μπορεί να κάνει “θαύματα”. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Γουίλμα Ρούντολφ (Wilma Glodean Rudolph). Η Γουίλμα σε ηλικία 4 ετών διαγνώστηκε με πολυομυελίτιδα, που είχε αρχίσει να της παραμορφώνει το πόδι. Όταν η διάγνωση του γιατρού ότι δε θα περπατήσει ξανά έκανε τη Γουίλμα να δακρύσει, η μητέρα της έσκυψε και της ψιθύρισε “Μην τον ακούς, Γουίλμα. Σου υπόσχομαι ότι θα γίνεις καλά.”. Τελικά, με την υποστήριξη της μητέρας της, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια πολυμελή οικογένεια μαύρων στην Αμερική, με τις δυσκολίες που αυτό συνεπαγόταν, κατάφερε όχι μόνο να γίνει καλά και να περπατήσει ξανά, αλλά να γίνει και η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στον στίβο σε μία Ολυμπιάδα (1960).

Αυτός ο σύντομος αλλά περιεκτικός οδηγός “Θετική γονεικότητα” αφορά, κυρίως, το ηλικιακό διάστημα των παιδιών από 0-6, το οποίο είναι το πιο καθοριστικό στη δημιουργία της προσωπικότητάς τους, και θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πως μπορείς να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά, ψυχικά και σωματικά υγιή, και να απαλλαχτείς από τις ενοχές της μητρότητας, τις περισσότερες τουλάχιστον!

Extra tips

  • Αποδόμησε μέσα σου τον τίτλο της τέλειας μαμάς, γιατί τέλεια μαμά δεν υπάρχει. Μία μαμά δε χρειάζεται να είναι τέλεια. Στόχος σου θα πρέπει να είναι όχι να είσαι τέλεια, αλλά να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, να αποδέχεσαι ότι θα κάνεις λάθη και να προσπαθείς να μαθαίνεις από αυτά και να γίνεσαι καλύτερη.
  • Γενικά, χρειάζεται να απαλλαχτείς απ’ όλες τις περιοριστικές πεποιθήσεις της κοινωνίας μας, που σου δημιουργούν ενοχές ως μητέρα, και να κρατήσεις ότι είναι πραγματικά ουσιαστικό για την οικογένειά σου.
  • Μοιράσου την ανατροφή των παιδιών σου με τον πατέρα τους. Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι ευθύνη μόνο της μητέρας. Τα παιδιά χρειάζονται τον πατέρα τους και η ενεργή συμμετοχή του στην ανατροφή τους συμβάλλει θετικά στην ψυχική τους υγεία.
  • Μη διστάζεις να ζητήσεις τη βοήθεια των ανθρώπων του περιβάλλοντός σου, όταν τη χρειάζεσαι.
  • Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μανούλες, εστίασε σ’ εσένα και στην οικογένειά σου.

Ο οδηγός “Θετική γονεϊκότητα”

1

Αποδοχή και αγάπη
Εκφράζω στο παιδί μου την αγάπη μου άνευ όρων.

Μάθε περισσότερα…

2

Πρότυπο
Αποτελώ πρότυπο θετικής συμπεριφοράς για το παιδί.

Μάθε περισσότερα…

3

Θετική προσοχή
Περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί καθημερινά.

Μάθε περισσότερα…

4

Έπαινος
Επαινώ την προσπάθεια και τη βελτίωση.

Μάθε περισσότερα…

5

Ρουτίνα
Τηρώ μία ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού.

Μάθε περισσότερα…

6

Όρια
Θέτω σαφή όρια.

Μάθε περισσότερα…

7

Διαχείριση αρνητικής συμπεριφοράς
Διαχειρίζομαι την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού αποτελεσματικά.

Μάθε περισσότερα…

8

Έντυπος οδηγός γονεϊκότητας
Χρησιμοποίησε τον έντυπο οδηγό γονεϊκότητας.

Μάθε περισσότερα…