Θετική γονεϊκότητα – Οδηγός

Αυτός ο σύντομος αλλά περιεκτικός οδηγός για τη θετική γονεϊκότητα θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πως μπορείς να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά, ψυχικά και σωματικά υγιή και θα απαλλαγείς από τις ενοχές της μητρότητας, τις περισσότερες τουλάχιστον! Αφορά, κυρίως, το ηλικιακό διάστημα των παιδιών από 0-6, το οποίο είναι το πιο καθοριστικό στη δημιουργία της προσωπικότητάς τους. Περιλαμβάνει 7 βήματα με όσα χρειάζεται να κάνεις, γιατί και πως, καθώς και tips και δωρεάν υλικό για εκτύπωση που θα σε βοηθήσουν να τα υλοποιήσεις!

Θετική γονεϊκότητα

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το καλύτερο γονεϊκό στυλ διαπαιδαγώγησης είναι το δημοκρατικό στυλ (authoritative parenting style) ή, όπως αναφέρεται εδώ, η θετική γονεϊκότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς που ακολουθούν το δημοκρατικό στυλ διαπαιδαγώγησης είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοπεποίθηση που κατορθώνουν ακαδημαϊκή επιτυχία, έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και είναι πιο ικανά στην επίλυση προβλημάτων.

Το δημοκρατικό στυλ έχει οριστεί ως η συμπεριφορά του γονέα η οποία είναι προς το συμφέρον του παιδιού και περιλαμβάνει τη φροντίδα, την κατανόηση, την ενδυνάμωση και την καθοδήγηση σε ένα περιβάλλον χωρίς βία, αλλά με σαφή καθορισμένα όρια, με σκοπό την ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς. Οι γονείς που ακολουθούν αυτό το γονεϊκό στυλ διαπαιδαγώγησης αποφεύγουν τις φωνές, τις τιμωρίες, τις δωροδοκίες και τις απειλές.

Η σωστή ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί πολλές φροντίδες και περιλαμβάνει προκλήσεις που επιβαρύνουν, δυστυχώς λανθασμένα, κυρίως, τη μητέρα. Πολύ συχνά, εμείς οι μανούλες αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και στις δυσκολίες της μητρότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε ενοχές για το αν είμαστε καλές μητέρες και αν προσφέρουμε στα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει.

Η αλήθεια είναι ότι η ευθύνη μας είναι τεράστια, καθώς μεγαλώνουμε το μέλλον αυτού του κόσμου, τα παιδιά. Όμως, παράλληλα, αυτή είναι και η δύναμή μας, γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή αυτού του κόσμου προς το καλύτερο!

Μια μαμά μπορεί να κάνει “θαύματα”. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Γουίλμα Ρούντολφ (Wilma Glodean Rudolph). Η Γουίλμα σε ηλικία 4 ετών διαγνώστηκε με πολυομυελίτιδα, που είχε αρχίσει να της παραμορφώνει το πόδι. Όταν η διάγνωση του γιατρού ότι δε θα περπατήσει ξανά έκανε τη Γουίλμα να δακρύσει, η μητέρα της έσκυψε και της ψιθύρισε: <<Μην τον ακούς, Γουίλμα. Σου υπόσχομαι ότι θα γίνεις καλά.>>. Τελικά, με την υποστήριξη της μητέρας της, κατάφερε όχι μόνο να γίνει καλά και να περπατήσει ξανά, αλλά να γίνει και η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στον στίβο σε μία Ολυμπιάδα (1960). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια πολυμελή οικογένεια μαύρων στην Αμερική, με τις δυσκολίες που αυτό συνεπαγόταν.

Extra tips:

  • Αποδόμησε μέσα σου τον τίτλο της τέλειας μαμάς, γιατί τέλεια μαμά δεν υπάρχει. Μία μαμά δε χρειάζεται να είναι τέλεια. Στόχος σου θα πρέπει να είναι όχι να είσαι τέλεια, αλλά να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Χρειάζεται, επίσης, να αποδέχεσαι ότι κάνεις και θα κάνεις λάθη και να προσπαθείς να μαθαίνεις από αυτά και να γίνεσαι καλύτερη.
  • Γενικά, χρειάζεται να απαλλαχτείς απ’ όλες τις περιοριστικές πεποιθήσεις της κοινωνίας μας, που σου δημιουργούν ενοχές ως μητέρα, και να κρατήσεις ό,τι είναι πραγματικά ουσιαστικό για την οικογένειά σου.
  • Μοιράσου την ανατροφή των παιδιών σου με τον πατέρα τους. Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι ευθύνη μόνο της μητέρας. Τα παιδιά χρειάζονται τον πατέρα τους και η ενεργή συμμετοχή του στην ανατροφή τους συμβάλλει θετικά στην ψυχική τους υγεία.
  • Μη διστάζεις να ζητήσεις τη βοήθεια των ανθρώπων του περιβάλλοντός σου, όταν τη χρειάζεσαι.
  • Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μανούλες, εστίασε σ’ εσένα και στην οικογένειά σου.
  • Επιστράτευσε το χιούμορ! Διώξε τα δάκρυα ή φέρε όρεξη για διάβασμα με ένα μαγικό ξόρκι…

Τα βήματα για θετική γονεϊκότητα είναι:

1

Αποδοχή παιδιού και αγάπη άνευ όρων

Εκφράζω στο παιδί μου την αγάπη μου άνευ όρων.

2

Καλή συμπεριφορά παιδιού

Αποτελώ πρότυπο καλής συμπεριφοράς για το παιδί.

3

Ποιοτικός χρόνος

Περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου καθημερινά.

4

Σωστός έπαινος

Επαινώ την προσπάθεια, τη βελτίωση και την καλή συμπεριφορά του παιδιού.

5

Ρουτίνα παιδιού

Τηρώ μία ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού.

6

Όρια στα παιδιά

Βάζω όρια στο παιδί.

7

Κακή συμπεριφορά παιδιού

Διαχειρίζομαι την κακή συμπεριφορά του παιδιού αποτελεσματικά.

8

Οδηγός για γονείς

Χρησιμοποίησε τον οδηγό για γονείς του dreamymemoriesProject ο οποίος είναι βασισμένος στη θετική γονεϊκότητα.