Οργάνωση καθημερινότητας

Οργάνωση καθημερινότητας: Υλικό και ιδέες από το dreamymemoriesProject για να οργανώσετε την καθημερινότητά σας στο σπίτι με τα παιδιά

Οργάνωση καθημερινότητας

Οι υποχρεώσεις και οι φροντίδες της καθημερινότητας ενός γονιού είναι τόσες πολλές που η σωστή οργάνωση είναι πολύ σημαντική, αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές επαρκώς.

Yλικό για οργάνωση της καθημερινότητας ανά κατηγορία

Εδώ θα βρεις υλικό και ιδέες για την οργάνωση της καθημερινότητάς σου στο σπίτι σου και στην εργασία σου και υλικό για ειδικές περιστάσεις, όπως υλικό για την οργάνωση βάπτισης, πάρτι, των Χριστουγέννων, της νέας σχολική χρονιάς κ.α..

Extra tips:

  1. Μοιράσου τις δουλειές του σπιτιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού. Έτσι, θα τις οργανώσετε ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού σας και τα προγράμματά σας.
  2. Δημιουργήστε ένα οικογενειακό εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Έτσι, θα ξέρετε πάντα τι θα μαγειρέψετε ή θα παραγγείλετε και η διατροφή σου και του/της συντρόφου σου και η διατροφή των παιδιών σου θα είναι αυτή που θέλετε.
  3. Έχετε πάντα μία λίστα για ψώνια σε εμφανές σημείο, την οποία θα συμπληρώνετε, όταν τελειώνει ένα προϊόν ή προκύπτει η ανάγκη για αγορά κάποιου προϊόντος. Έτσι, θα έχετε πάντα ότι χρειάζεστε και θα πηγαίνετε λιγότερες φορές για ψώνια, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια.
  4. Έχετε πάντα ένα μηνιαίο πρόγραμμα σε εμφανές σημείο ή και ένα μηνιαίο πρόγραμμα με στήλες για κάθε μέλος της οικογένειας, καθώς και ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, όπου θα καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας. Έτσι, δε θα ξεχνάτε τίποτα.
  5. Οργανώστε ντουλάπες, γραφεία, συρτάρια, ράφια, ντουλάπια κ.α. με συγκεκριμένες θέσεις για κάθε αντικείμενο ή είδος αντικειμένων. Έτσι, θα ξέρετε πάντα που βρίσκεται το καθετί και δε θα χάνετε χρόνο ψάχνοντάς το. Αξιοποιήστε εξοπλισμό οργάνωσης, όπως διάτρητους πίνακες, ράφια κ.α., για καλύτερη οργάνωση.
  6. Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για πληρωμές λογαριασμών και αγορές.

Για τα παιδιά

  1. Δημιουργήστε έναν πίνακα ρουτίνας για κάθε παιδί. Έτσι, τα παιδιά θα γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πίνακας ρουτίνας μπορεί να περιλαμβάνει τη διατροφή, την υγιεινή, τη μελέτη, την προετοιμασία της τσάντας τους και των ρούχων τους για την επόμενη ημέρα, τον ύπνο τους σε καθορισμένη ώρα κ.α.. Ακολουθώντας το πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα τους γίνουν συνήθεια και δεν θα χρειάζεται να τους τις υπενθυμίζεται συνεχώς.
  2. Τοποθετήστε ότι αφορά τα παιδιά, όπως ρούχα, παιχνίδια, βιβλία κ.α. σε θέσεις που να τα φτάνουν. Έτσι, θα μπορούν να τα πιάσουν και να εξυπηρετηθούν μόνα τους.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, θα επιτύχεις την οργάνωση της καθημερινότητάς σου στο σπίτι με τα παιδιά με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Υπεύθυνοι ενότητας: Φωτεινή Σηφάκη