Καλή συμπεριφορά παιδιού

Καλή συμπεριφορά παιδιού: Αποτελώ πρότυπο καλής συμπεριφοράς για το παιδί.

Καλή συμπεριφορά παιδιού

Γιατί να αποτελώ πρότυπο καλής συμπεριφοράς για το παιδί μου;

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος να υιοθετήσουν τα παιδιά μας καλή συμπεριφορά και να διδαχτούν υψηλές ανθρώπινες αξίες, δεν είναι να τους το λέμε, αλλά να μας βλέπουν να έχουμε κι εμείς ανάλογη συμπεριφορά.

Τα παιδιά είναι σαν καθρέπτης. Κάνουν ό,τι βλέπουν και ακούν. Γίνε μία καλή αντανάκλαση γι’ αυτά.

kevin heath

Πώς επιτυγχάνεται η καλή συμπεριφορά παιδιού;

Για να καταφέρω το παιδί μου να έχει καλή συμπεριφορά:

Δίνω το καλό παράδειγμα, υιοθετώντας καλή συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Συμπεριφέρομαι με ευγένεια και σεβασμό σε όλους.
  • Διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου αποτελεσματικά (Βλ. Διαχείριση συναισθημάτων για παιδιά).
  • Δείχνω στο παιδί μου ότι το εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι θα συμπεριφερθεί σωστά.
  • Μιλάω και στο παιδί μου ευγενικά. Όταν θέλω να κάνει κάτι το παιδί μου για εμένα, του το ζητάω ευγενικά, λέγοντας: «Μπορείς, σε παρακαλώ, να…;» και όταν τα παιδιά ανταποκρίνονται ή με βοηθούν σε κάτι, τα ευχαριστώ, λέγοντας: «Ευχαριστώ που…!». Όταν κάνω λάθος σε κάτι που τα αφορά, ζητάω συγγνώμη, λέγοντας: «Συγγνώμη που…». Μιλάω ευγενικά και στον σύντροφό μου, παρά την οικειότητα που έχουμε μεταξύ μας. Η ευγένεια συμβάλλει στην καλή σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας και ομορφαίνει την καθημερινότητά μας.

Extra tips:

  • Μαθαίνω το παιδί μου να σκέφτεται τα συναισθήματα των άλλων. Λέω στο παιδί μου: «Να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται.» ή, αν συμπεριφερθεί άσχημα σε κάποιον, το ρωτάω: «Θα σου άρεσε να σου το κάνουν εσένα αυτό;».
  • Ακόμα, του μαθαίνω να εκτιμάει ότι έχει. Λέω στο παιδί μου: «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα πάντα, αλλά δεν τα χρειαζόμαστε κιόλας. Έχουμε χρήματα για να αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε κι αυτό είναι ευτυχία.». Όσο κι αν δυσκολευόμαστε οικονομικά, δε λέω ποτέ στο παιδί μου ότι δεν έχουμε χρήματα, γιατί του δημιουργώ άγχος. Επίσης, όσο οικονομικά άνετοι κι αν είμαστε, δεν αγοράζω στο παιδί ό,τι μου ζητήσει, γιατί το παιδί θα εξελιχθεί σε έναν υπερκαταναλωτικό ενήλικα, ο οποίος δε θα ευχαριστιέται με τίποτα.
  • Ακόμα, του μαθαίνω να εκτιμάει όσα κάνουν οι άλλοι γι’ αυτο. Αν, για παράδειγμα, η γιαγιά έχει κάνει για εμάς ένα ωραίο κέικ και το παιδί σχολιάσει πόσο ωραίο είναι, μπορούμε να του πούμε: «Κάποιος κόπιασε γι’ αυτό.».
  • Υπενθυμίζω στο παιδί μου να μιλάει ευγενικά. Του λέω: «Δεν άκουσα τη μαγική λέξη.».
  • Υπάρχουν παιδικά βιβλία με σπουδαία μηνύματα που διδάσκουν αξίες στα παιδιά και μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας τα παιδιά μας να αναπτύξουν καλή συμπεριφορά και να κατακτήσουν όσα αναφέρονται παραπάνω (Βλ. Τα καλύτερα παιδικά βιβλία).

Επόμενο βήμα: Ευθύνη του εαυτού