Καλή συμπεριφορά παιδιού

Καλή συμπεριφορά παιδιού: Αποτελώ πρότυπο καλής συμπεριφοράς για το παιδί.

Καλή συμπεριφορά παιδιού

Πώς επηρεάζει η συμπεριφορά μου την καλή συμπεριφορά του παιδιού μου;

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος να υιοθετήσουν τα παιδιά μας καλή συμπεριφορά και να διδαχτούν υψηλές ανθρώπινες αξίες, δεν είναι να τους το λέμε, αλλά να μας βλέπουν να έχουμε κι εμείς ανάλογη συμπεριφορά.

Τα παιδιά είναι σαν καθρέπτης. Κάνουν ό,τι βλέπουν και ακούν. Γίνε μία καλή αντανάκλαση γι’ αυτά.

kevin heath

Πώς καλλιεργούμε τη σωστή συμπεριφορά στο παιδί;

Για να καλλιεργήσω τη σωστή συμπεριφορά στο παιδί μου, δίνω το καλό παράδειγμα. Πιο συγκεκριμένα:

 • Συμπεριφέρομαι με ευγένεια και σεβασμό σε όλους.
 • Διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου αποτελεσματικά.
 • Δείχνω στο παιδί μου ότι το εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι θα συμπεριφερθεί σωστά.
 • Μιλάω και στο παιδί μου ευγενικά. Όταν θέλω να κάνει κάτι το παιδί μου για μένα, του το ζητάω ευγενικά, λέγοντας: «Μπορείς, σε παρακαλώ, να…;» και όταν τα παιδιά ανταποκρίνονται ή με βοηθούν σε κάτι, τα ευχαριστώ, λέγοντας: «Ευχαριστώ που…!». Όταν κάνω λάθος σε κάτι που τα αφορά, ζητάω συγγνώμη, λέγοντας: «Συγγνώμη που…!».
 • Μιλάω ευγενικά και στον σύντροφό μου, παρά την οικειότητα που έχουμε μεταξύ μας. Η ευγένεια συμβάλλει στην καλή σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας και ομορφαίνει την καθημερινότητά μας.

Τι να μην κάνω;

 • Αποφεύγω τις φωνές, τις απειλές και τις τιμωρίες, καθώς δε διδάσκουν την επιθυμητή συμπεριφορά.

Extra tips:

 • Καλλιεργώ στο παιδί μου την ενσυναίσθηση. Λέω στο παιδί μου: «Να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται.» ή, αν συμπεριφερθεί άσχημα σε κάποιον, το ρωτάω: «Θα σου άρεσε να σου το κάνουν εσένα αυτό;».
 • Μαθαίνω στο παιδί μου να εκτιμάει ότι έχει. Λέω στο παιδί μου: «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα πάντα, αλλά δεν τα χρειαζόμαστε κιόλας. Έχουμε χρήματα για να αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε κι αυτό είναι ευτυχία.». Όσο κι αν δυσκολευόμαστε οικονομικά, δε λέω ποτέ στο παιδί μου ότι δεν έχουμε χρήματα, γιατί του δημιουργώ άγχος. Επίσης, όσο οικονομικά άνετοι κι αν είμαστε, δεν αγοράζω στο παιδί ό,τι μου ζητήσει, γιατί το παιδί θα εξελιχθεί σε έναν υπερκαταναλωτικό ενήλικα, ο οποίος δε θα ευχαριστιέται με τίποτα.
 • Ακόμα, του μαθαίνω να εκτιμάει όσα κάνουν οι άλλοι γι’ αυτό. Αν, για παράδειγμα, η γιαγιά έχει κάνει για εμάς ένα ωραίο κέικ και το παιδί σχολιάσει πόσο ωραίο είναι, μπορούμε να του πούμε: «Η γιαγιά κόπιασε γι’ αυτό.».
 • Υπενθυμίζω στο παιδί μου να μιλάει ευγενικά. Του λέω: «Δεν άκουσα τη μαγική λέξη.».
 • Υπάρχουν παιδικά βιβλία με σπουδαία μηνύματα που διδάσκουν αξίες στα παιδιά και μπορούν να με βοηθήσουν στην προσπάθειά μου τα παιδιά μου να αναπτύξουν καλή συμπεριφορά και να κατακτήσουν όσα αναφέρονται παραπάνω. (Βλ. Τα καλύτερα παιδικά βιβλία).

Μαγικά κλειδιά – Καλή συμπεριφορά παιδιού

Τα μαγικά κλειδιά – Καλή συμπεριφορά παιδιού, που θα με βοηθήσουν να καλλιεργήσω τη σωστή συμπεριφορά στο παιδί μου, είναι:

Μπορείς, σε παρακαλώ, να…;
Ευχαριστώ που…!
Συγγνώμη που…!
Να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται.
Να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται.
Θα σου άρεσε να σου το κάνουν εσένα αυτό;
Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα πάντα, αλλά δεν τα χρειαζόμαστε κιόλας. Έχουμε χρήματα για να αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε κι αυτό είναι ευτυχία.
Κάποιος κόπιασε γι’ αυτό.
Δεν άκουσα τη μαγική λέξη.

Επόμενο βήμα: Υπεύθυνα παιδιά