Λαζαράκια Συνταγή για παιδιά

Λαζαράκια Συνταγή για παιδιά με σοκολάτα, εύκολη και νόστιμη, που θα τα ενθουσιάσει, για να γιορτάσετε το Σάββατο του Λαζάρου περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί. Η συνταγή είναι κατάλληλη και για τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό.

Λαζαράκια Συνταγή για παιδιά

Λαζαράκια – Το έθιμο

Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, στενού φίλου του Ιησού Χριστού.

Ο Λάζαρος κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ., περίπου, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, με τις αδερφές του Μάρθα και Μαρία, οι οποίες φιλοξένησαν πολλές φορές τον Ιησού στο σπίτι τους. Ενώ ο Ιησούς βρισκόταν μακριά από τη Βηθανία, ο Λάζαρος αρρώστησε. Οι αδερφές του Λαζάρου ειδοποίησαν τον Ιησού για την κατάστασή του, αλλά όταν έφθασε στο σπίτι τους μαζί με τους μαθητές Του, ο Λάζαρος ήταν νεκρός για τέσσερις ημέρες. Ο Ιησούς, όμως, αφού προσευχήθηκε, τον ανέστησε λέγοντας την πασίγνωστη φράση: «Λάζαρε, δεύρο έξω.».

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται η “πρώτη Λαμπρή” της Μεγάλης Εβδομάδας, πριν την Ανάσταση του Χριστού, μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου. Ο λαός μας τιμά την ημέρα αυτή με πολλά έθιμα, ένα από τα οποία είναι τα λαζαράκια. Τα λαζαράκια είναι μικρά ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως παριστάνεται στις εικόνες ο Λάζαρος. Σε ανάμνηση, λοιπόν, της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα λαζαράκια. Παλαιότερα, όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα λαζαράκια έπλαθαν και, μάλιστα, συνήθιζαν να λένε: «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δε θα χορτάσεις.».

Στο διαδίκτυο μπορείτε εύκολα να βρείτε παραδοσιακή συνταγή για λαζαράκια, αλλά, αν αναζητάτε συνταγή για λαζαράκια για παιδιά στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στο σπίτι που θα τα ενθουσιαστούν ακόμα περισσότερο, μπορείτε να δοκιμάσετε μία συνταγή για λαζαράκια γεμιστά με σοκολάτα. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη! Βέβαια, με τη σοκολάτα μόνο σπαργανωμένα που δε βγαίνουν!

Λαζαράκια – Συνταγή

Για 12 λαζαράκια

Υλικά

  • 550 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι 8 gr ξηρή μαγιά ή 25 gr φρέσκια μαγιά
  • 200 ml ζεστό νερό όχι καυτό
  • 125 ml μέλι*
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 gr σταγόνες μαύρης σοκολάτας (ή σταφίδες)
  • καρφάκια γαρύφαλλο για ματάκια

*Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη αντί για μέλι, θα χρειαστείτε 170 gr ζάχαρη και 240 ml νερό.

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο δοχείο ρίχνουμε το ζεστό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά, χρειάζεται να περιμένουμε 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
  • Αναμιγνύουμε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνουμε εναλλάξ με το ελαιόλαδο στο μείγμα, αναδεύοντας με τον γάντζο στο μίξερ ή ζυμώνοντας με τα χέρια. Αφήνουμε να ζυμωθεί για 7 λεπτά στο μίξερ ή ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια χέρι. Όταν η ζύμη δεν κολλάει στον κάδο του μίξερ ή στα χέρια είναι έτοιμη.
  • Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τον κάδο και από πάνω τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και κρατάμε λίγη για τα χεράκια (περίπου 120 gr). Την υπόλοιπη την πλάθουμε σε κορδόνι που το κόβουμε πρώτα στη μέση και έπειτα κάθε μισό στο μισό του και στο τέλος στα τρία, μέχρι να έχουμε 12 κομμάτια που τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
  • Σε κάθε μπάλα, κάνουμε με τον αντίχειρα ένα βαθούλωμα, το γεμίζουμε με σταγόνες σοκολάτας και το κλείνουμε με τσιμπίματα. Το γυρνάμε απ’ την άλλη μεριά και διορθώνουμε το σχήμα του σε μακρόστενο ψωμάκι.
  • Με τη ζύμη που βγάλαμε στην άκρη, πλάθουμε κορδονάκια για χεράκια. Κάθε κορδόνι το βάζουμε πίσω από κάθε ψωμάκι και το σταυρώνουμε μπροστά για χεράκια.
  • Για ματάκια βάζουμε 2 καρφάκια γαρύφαλλο.
  • Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για δεύτερη φορά για 30 λεπτά περίπου.
  • Τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις