Λαζαράκια Συνταγή για παιδιά

8 ημέρες πριν το Πάσχα, το Σάββατο του Λαζάρου, γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου πλάθοντας “λαζαράκια” ! Γιορτάστε το φτιάχνοντας λαζαράκια με σοκολάτα, μία συνταγή για παιδιά, εύκολη και νόστιμη, που θα τα ενθουσιάσει!

Λαζαράκια Συνταγή για παιδιά

Λαζαράκια – Το έθιμο

Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, στενού φίλου του Ιησού Χριστού.

Ο Λάζαρος κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ., περίπου, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, με τις αδερφές του Μάρθα και Μαρία, οι οποίες φιλοξένησαν πολλές φορές τον Ιησού στο σπίτι τους. Ενώ ο Ιησούς βρισκόταν μακριά από τη Βηθανία, ο Λάζαρος αρρώστησε. Οι αδερφές του Λαζάρου ειδοποίησαν τον Ιησού για την κατάστασή του, αλλά όταν έφθασε στο σπίτι τους μαζί με τους μαθητές Του, ο Λάζαρος ήταν νεκρός για τέσσερις ημέρες. Ο Ιησούς, όμως, αφού προσευχήθηκε, τον ανέστησε λέγοντας την πασίγνωστη φράση: <<Λάζαρε, δεύρο έξω.>>.

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται η “πρώτη Λαμπρή” της Μεγάλης Εβδομάδας, πριν την Ανάσταση του Χριστού, μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου. Ο λαός μας τιμά την ημέρα αυτή με πολλά έθιμα, ένα από τα οποία είναι τα λαζαράκια. Τα λαζαράκια είναι μικρά ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως παριστάνεται στις εικόνες ο Λάζαρος. Σε ανάμνηση, λοιπόν, της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα λαζαράκια. Παλαιότερα, όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα λαζαράκια έπλαθαν και, μάλιστα, συνήθιζαν να λένε: <<Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δε θα χορτάσεις.>>.

Στο διαδίκτυο μπορείτε εύκολα να βρείτε παραδοσιακή συνταγή για λαζαράκια, αλλά, αν αναζητάτε συνταγή για λαζαράκια για παιδιά στο νηπιαγωγείο ή στο σπίτι που θα τα ενθουσιαστούν ακόμα περισσότερο, μπορείτε να δοκιμάσετε μία συνταγή για λαζαράκια γεμιστά με σοκολάτα. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη! Βέβαια, με τη σοκολάτα μόνο σπαργανωμένα που δε βγαίνουν!

Λαζαράκια – Συνταγή

Υλικά

  • 550 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι 8 gr ξηρή μαγιά ή 25 gr φρέσκια μαγιά
  • 200 ml ζεστό νερό όχι καυτό
  • 125 gr μέλι
  • ½ κγ κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 200 gr κουβερτούρα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο δοχείο ρίχνουμε το ζεστό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά, χρειάζεται να περιμένουμε 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
  • Αναμιγνύουμε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνουμε εναλλάξ με το ελαιόλαδο στο μείγμα, αναδεύοντας με τον γάντζο στο μίξερ ή ζυμώνοντας με τα χέρια.
  • Αφήνουμε να ζυμωθεί για 7 λεπτά στο μίξερ ή ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια χέρι.
  • Όταν η ζύμη δεν κολλάει στον κάδο του μίξερ ή στα χέρια είναι έτοιμη.
  • Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τον κάδο και από πάνω τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ½ – 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και πλάθουμε σε κορδόνι. Κρατάμε περίπου 60gr ζύμη για χεράκια και ματάκια. Το υπόλοιπο το κόβουμε πρώτα στη μέση και έπειτα κάθε μισό στο μισό του μέχρι να έχουμε 12 κομμάτια που τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
  • Σε κάθε μπάλα, κάνουμε με τον αντίχειρα ένα βαθούλωμα και με ένα κουταλάκι το γεμίζουμε λιωμένη κουβερτούρα και το κλείνουμε.
  • Με τη ζύμη που βγάλαμε στην άκρη, πλάθουμε κορδονάκια για χεράκια και τα βάζουμε σταυρωτά στη μπαλίτσα.
  • Ανακατεύουμε 2 μικρά μπαλάκια για κάθε μπαλίτσα σε λίγη λιωμένη σοκολάτα για ματάκια και τα βάζουμε στις μπαλίτσες.
  • Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για δεύτερη φορά για 30 λεπτά περίπου.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις