Τοξικές σκέψεις – Πως τις αντικαθιστώ με ωφέλιμες σκέψεις

Τοξικές σκέψεις – Αντικαθιστώ τις τοξικές σκέψεις με ωφέλιμες σκέψεις.

Τοξικές σκέψεις

Γιατί να αντικαθιστώ τις τοξικές σκέψεις με ωφέλιμες σκέψεις;

Οι τοξικές σκέψεις μάς προκαλούν άγχος και θλίψη, μας αποσυντονίζουν και υπονομεύουν την επίτευξη των στόχων μας. Επίσης, σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο μας και ρουφούν τη δημιουργική μας ενέργεια.

Τέτοιες σκέψεις είναι, κυρίως, οι δυσοίωνες προβλέψεις που μπορεί να κάνω για το μέλλον, οι σκέψεις ότι δεν είμαι ικανή να τα καταφέρω, οι συγκρίσεις με τους άλλους και οι σκέψεις στις οποίες γενικεύω και θεωρώ ότι, εφόσον απέτυχα στο παρελθόν, θα αποτύχω και πάλι.

Πώς αντικαθιστώ τις τοξικές σκέψεις με ωφέλιμες σκέψεις;

Για να αντικαθιστώ τις τοξικές σκέψεις με ωφέλιμες σκέψεις, χρειάζεται να αναγνωρίζω το συναίσθημα που μου προκαλεί μία τοξική σκέψη, να το αγκαλιάζω και να το βιώνω. Στη συνέχεια, λέω συνειδητά: «Stop», και επιλέγω να την προσπεράσω, αντικαθιστώντας τη με μία σκέψη που με ωφελεί.

Παραδείγματα:

  1. Τοξική σκέψη: Δε θα τα καταφέρω, όπως δεν τα κατάφερα και στην προηγούμενή μου προσπάθεια./Ωφέλιμη σκέψη: Από την προηγούμενη μου προσπάθεια έχω αποκτήσει γνώση και εμπειρία που σε συνδυασμό με την κατάλληλη προετοιμασία θα με βοηθήσουν να τα καταφέρω.
  2. Τοξική σκέψη: Δεν είμαι ικανή./Ωφέλιμη σκέψη: Αν δεν ήμουν ικανή, δε θα το είχα καν σκεφτεί. Θα προετοιμαστώ κατάλληλα και θα τα καταφέρω.
  3. Τοξική σκέψη: Εγώ φταίω./Ωφέλιμη σκέψη: Το ποιος φταίει δεν ωφελεί πουθενά. Θα εστιάσω στη λύση του προβλήματος. Θα μετατρέψω το πρόβλημά μου σε στόχο και θα σχεδιάσω την κατάλληλη στρατηγική για να τον επιτύχω.
  4. Τοξική σκέψη: Τι θα κάνω αν…;/Ωφέλιμη σκέψη: Αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσω τότε, κάνοντας τα κατάλληλα βήματα. Εξάλλου, έως τότε θα είμαι πιο έμπειρη.
  5. Tοξική σκέψη: Δε γίνεται./Ωφέλιμη σκέψη: Πώς μπορεί να γίνει;
  6. Τοξική σκέψη: Αυτός είναι καλύτερος από εμένα, γιατί έχει καταφέρει να…./Ωφέλιμη σκέψη: Πώς ήταν αυτός ο άνθρωπος στην αρχή της διαδρομής του; Τι έκανε που τον οδήγησε στην επίτευξη των στόχων του;

Extra tips:

  • Τα αρνητικά σενάρια που κάνω έχουν ελάχιστες πιθανότητες να βγουν αληθινά.
  • Επικεντρώνομαι σ’ εμένα και όχι στο τι κάνουν οι άλλοι.

Στην πραγματικότητα, η δύναμη χτίζεται πάνω στις αποτυχίες και όχι πάνω στις επιτυχίες σου.

coco chanel

Επόμενο βήμα: Αυτογνωσία