Περιοριστικές πεποιθήσεις

Περιοριστικές πεποιθήσεις – Αντικαθιστώ τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις με θετικές πεποιθήσεις.

Γιατί;

Το σύστημα πεποιθήσεών μας αποτελεί το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και καθορίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, που με τη σειρά τους καθορίζουν τη συμπεριφορά μας και τα αποτελέσματά της.

Οι περισσότερες από τις πεποιθήσεις μας δημιουργήθηκαν κατά την παιδική μας ηλικία από τους γονείς μας και άλλους ενήλικες που είχαν επιρροή πάνω μας και είναι βαθιά ριζωμένες στον εγκέφαλό μας.

Οι θετικές πεποιθήσεις μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη ζωή μας, αλλά οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων μας στους διάφορους τομείς της ζωής μας.

Πώς;

Πώς αντικαθιστώ τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις με θετικές πεποιθήσεις; Εξετάζω τις αρνητικές μου πεποιθήσεις οι οποίες υπονομεύουν τη ζωή των ονείρων μου, εξετάζω αν ισχύουν πραγματικά ή και, αν πρόκειται για γενικεύσεις, αν ισχύουν για όλους, και τις αντικαθιστώ με θετικές πεποιθήσεις. Αποφασίζω ότι είμαι ικανή να επιτύχω τους στόχους μου, αρκεί να δημιουργήσω την κατάλληλη για εμένα στρατηγική για καθέναν απ’ αυτούς.

Extra tips:

  • Καταγράφω τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις οι οποίες με κάνουν να αισθάνομαι ότι δεν είμαι αρκετή με όσα ξέρω και κάνω και ότι δεν είμαι ικανή να επιτύχω τους στόχους μου και με απομακρύνουν από τη ζωή που ονειρεύομαι. Για να βρω τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις μπορώ να καταγράψω 5 πράγματα που θέλω να κάνω και 2-3 λόγους για το καθένα για τους οποίους δεν τα έχω κάνει ακόμη. Αυτοί οι λόγοι οφείλονται στις περιοριστικές μου πεποιθήσεις.
  • Για τις περιοριστικές πεποιθήσεις οι οποίες αφορούν την προσωπικότητά μου και τις ικανότητές μου, εξετάζω αν ισχύουν πραγματικά.
  • Για τις περιοριστικές πεποιθήσεις οι οποίες είναι πιο γενικές, εξετάζω αν ισχύουν πραγματικά και αν ισχύουν για όλους, όπως είναι το ότι τα λεφτά πάνε στα λεφτά κ.α..
  • Αντικαθιστώ τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις με θετικές πεποιθήσεις, οι οποίες μου επιτρέπουν να είμαι αυτή που θέλω να είμαι και να αισθάνομαι αρκετή με όσα ξέρω και κάνω και ικανή να καταφέρω ότι θέλω.
  • Αναθεωρώ και σταματώ να αναπαράγω στην ανατροφή των παιδιών μου περιοριστικές πεποιθήσεις που αφορούν τη γυναίκα, όπως είναι το ότι οι δουλειές σπιτιού είναι γυναικείες δουλειές, η ανατροφή των παιδιών είναι ευθύνη μόνο της μαμάς, οι γυναίκες δεν πρέπει να δουλεύουν, αλλά να μένουν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, τα κορίτσια δεν είναι καλά στα μαθηματικά και στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες και πολλές άλλες, αλλά και περιοριστικές πεποιθήσεις που αφορούν τον άνδρα, όπως είναι το ότι οι άνδρες δεν κλαίνε κ.λπ..
  • Δεν χρειάζεται να είμαι επιστήμονας ή ή και να έχω τέλειο σώμα ή και να είμαι πετυχημένη στη δουλειά μου ή και να κερδίζω πολλά χρήματα κ.λπ. για να είμαι ευτυχισμένη.

Επόμενο βήμα: Φόβοι