Περιοριστικές πεποιθήσεις

Περιοριστικές πεποιθήσεις – Αντικαθιστώ τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις με θετικές πεποιθήσεις.

Περιοριστικές πεποιθήσεις

Γιατί να αντικαταστήσω τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις με θετικές πεποιθήσεις;

Το σύστημα πεποιθήσεών μας αποτελεί το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και καθορίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Αυτά με τη σειρά τους καθορίζουν τη συμπεριφορά μας και τα αποτελέσματά της.

Πολλές από τις πεποιθήσεις μας δημιουργήθηκαν κατά την παιδική μας ηλικία από τους γονείς μας και άλλους ενήλικες που είχαν επιρροή πάνω μας. Οι πεποιθήσεις μας είναι βαθιά ριζωμένες στον εγκέφαλό μας.

Οι θετικές πεποιθήσεις μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη ζωή μας. Αντιθέτως, οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων μας στους διάφορους τομείς της ζωής μας.

Πώς αντικαθιστώ τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις με θετικές πεποιθήσεις;

Για να αντικαθιστώ τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις με θετικές πεποιθήσεις, εξετάζω αν ισχύουν πραγματικά. Αν πρόκειται για γενικεύσεις, εξετάζω αν ισχύουν για όλους και τις αντικαθιστώ με θετικές πεποιθήσεις. Αποφασίζω ότι είμαι ικανή να επιτύχω τους στόχους μου. Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργήσω την κατάλληλη για εμένα στρατηγική για καθέναν απ’ αυτούς.

Extra tips:

  • Καταγράφω τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις οι οποίες με κάνουν να αισθάνομαι ότι δεν είμαι αρκετή με όσα ξέρω και κάνω και ότι δεν είμαι ικανή να επιτύχω τους στόχους μου και με απομακρύνουν από τη ζωή που ονειρεύομαι. Για να βρω τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις, μπορώ να καταγράψω 5 πράγματα που θέλω να κάνω. Καταγράφω, επίσης, και 2-3 λόγους για το καθένα για τους οποίους δεν τα έχω κάνει ακόμη. Αυτοί οι λόγοι οφείλονται στις περιοριστικές μου πεποιθήσεις.
  • Όσον αφορά τις περιοριστικές πεποιθήσεις οι οποίες είναι πιο γενικές, εξετάζω αν ισχύουν πραγματικά και αν ισχύουν για όλους. Τέτοια πεποίθηση είναι ότι τα λεφτά πάνε στα λεφτά κ.α..
  • Αντικαθιστώ τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις με θετικές πεποιθήσεις, οι οποίες μου επιτρέπουν να είμαι αυτή που θέλω να είμαι και να αισθάνομαι αρκετή με όσα ξέρω και κάνω και ικανή να καταφέρω ότι θέλω.
  • Σταματώ να αναπαράγω περιοριστικές πεποιθήσεις που αφορούν τη γυναίκα στην ανατροφή των παιδιών μου. Τέτοιες πεποιθήσεις είναι ότι οι δουλειές σπιτιού είναι γυναικείες δουλειές, η ανατροφή των παιδιών είναι ευθύνη των μαμάδων, τα κορίτσια δεν είναι καλά στα μαθηματικά κ.α.. Σταματώ, επίσης να αναπαράγω περιοριστικές πεποιθήσεις που αφορούν τον άνδρα, όπως είναι ότι οι άνδρες δεν κλαίνε κ.λπ..
  • Δε χρειάζεται να έχω τέλειο σώμα, να είμαι πετυχημένη στη δουλειά μου και να κερδίζω πολλά χρήματα κ.λπ. για να είμαι ευτυχισμένη.

Επόμενο βήμα: Φόβοι