Ιδέες για τα Χριστούγεννα για παιδιά

Αναζητάτε ιδέες για τα Χριστούγεννα για παιδιά; Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Παρακάτω θα βρείτε τις πιο δημιουργικές ιδέες για το σπίτι και όχι μόνο.

Ιδέες για τα Χριστούγεννα για παιδιά

Λίστα με ιδέες για τα Χριστούγεννα για παιδιά

 1. Ξεκινήστε ένα χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης.
 2. Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο (Κρύψτε γλυκίσματα ή κάποια έκπληξη μέσα στο κουτί με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, για να τα βρουν τα παιδιά, όταν θα το ανοίξουν.).
 3. Κάντε μία βόλτα στο δάσος και μαζέψτε κουκουνάρια, κλαδάκια, πουρναρόφυλλα, κάστανα κ.α. για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και για κατασκευές.
 4. Διακοσμήστε μία πόρτα χιονάνθρωπο ή τάρανδο.
 5. Κοιμηθείτε/κάντε κατασκήνωση δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
 6. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί, αλατοζύμη, πηλό ή σύρμα χειροτεχνίας.
 7. Δεχτείτε γράμμα από τον Άγιο Βασίλη.
 8. Γράψτε γράμμα στον Άγιο Βασίλη.
 9. Αποκωδικοποιήστε ένα κρυφό μήνυμα από τον Άγιο Βασίλη. Ανακαλύψτε κι άλλες τέτοιες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στο Εκπαιδευτικό υλικό για τα Χριστούγεννα.
 10. Η γενειάδα του Άη Βασίλη θέλει κούρεμα! Κουρέψτε τη! Ανακαλύψτε κι άλλες τέτοιες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στο Εκπαιδευτικό υλικό για τα Χριστούγεννα.
 11. Κάντε δραστηριότητες ανοιχτού τύπου, όπως η “Δραστηριότητα ανοιχτού τύπου – Δημιούργησε χριστουγεννιάτικα στολίδια” κ.α..
 12. Κρεμάστε χριστουγεννιάτικες κάλτσες στο τζάκι και πείτε στα παιδιά την ιστορία που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο έθιμο (Σύμφωνα με τη ‘βόρεια’ χριστιανική παράδοση, κάποτε, στα πολύ παλιά χρόνια, υπήρχε ένας καλόκαρδος άνθρωπος, που είχε χάσει την γυναίκα του και από τότε ζούσε μαζί με τις τρεις κόρες του, που μοχθούσε να τις μεγαλώσει. Όταν οι κοπέλες έφθασαν σε ηλικία γάμου, ο πατέρας τους ήταν σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούσε να τις προικίσει. Τα Χριστούγεννα πλησίαζαν και ο Άγιος Βασίλης, που γνώριζε την κατάσταση, αποφάσισε να βοηθήσει. Έτσι, όταν η οικογένεια έπεσε να κοιμηθεί, ο Άγιος Βασίλης τοποθέτησε από ένα πουγκί με χρυσό στις κάλτσες των κοριτσιών που είχαν βάλει κοντά στο τζάκι με άλλα ρούχα για να στεγνώσουν. Το επόμενο πρωί οι κοπέλες βρήκαν τα δώρα του Άη Βασίλη και η ζωή τους άλλαξε.). Βρείτε παρακάτω δωρεάν για εκτύπωση την ιστοριούλα για να τη συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας.
 13. Δώστε στα παιδιά ένα δώρο εκ μέρους του Αγίου Νικολάου ανήμερα της γιορτής του και μιλήστε γι’ αυτόν. Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο… Άγιος Βασίλης. Όχι φυσικά ο Άγιος Βασίλειος ως ιστορική προσωπικότητα, αλλά εκείνος που προσέφερε μυστικά δώρα στους ανθρώπους και στην ιστορία του οποίου οφείλεται το έθιμο του Santa Claus (Claus=σύντμηση του Nicolaus), που μοιράζει δώρα στα παιδιά του κόσμου την παραμονή των Χριστουγέννων. Κατά την παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος έκανε δώρα σε παιδιά και απόρους, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Η ιστορία του ξεκινάει τον 4ο μ.Χ. αιώνα από την πόλη Μύρα τής Λυκίας, στην σημερινή Νότια Τουρκία, όπου, ως επίσκοπος της Εκκλησίας, έγινε γρήγορα γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο. Η σημερινή του μορφή άρχισε να εξελίσσεται στις αρχές του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη, όταν άρχισε να προωθείται ως προστάτης της πόλης. Συγγραφείς, εικονογράφοι και ποιητές εμπνεύστηκαν από την ιστορία του και, μέσα από τα έργα τους, δημιούργησαν, με την πάροδο του χρόνου, την εικόνα που έχουμε σήμερα για εκείνον.
 14. Διαβάστε το κλασσικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι “Το έλατο” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
 15. Κάντε χριστουγεννιάτικες κατασκευές.
 16. Διαβάστε το ποίημα “Χριστούγεννα” του Κωστή Παλαμά.
 17. Διαβάστε ή διηγηθείτε στα παιδιά την ιστορία της γέννησης του Χριστού. Μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο εικόνες ή και βίντεο από τον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται το σπήλαιο της γέννησης του Χριστούλη.
 18. Κατασκευάστε μία φάτνη από χαρτί ή βότσαλα κ.α. (Κρύψτε τον Χριστούλη μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και εμφανίστε τον τότε στη φάτνη.).
 19. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Ένα ελατάκι για τον Τάκη” του Ευγένιου Τριβιζά.
 20. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους” του Ευγένιου Τριβιζά.
 21. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα” του Ευγένιου Τριβιζά.
 22. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη!” του Κυριάκου Χαρίτου.
 23. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Το πιο υπέροχο δώρο του κόσμου” του Μαρκ Σπέρινγκ.
 24. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Τικ και Τέλα – Το χριστουγεννιάτικο δέντρο” του Άξελ Σέφλερ.
 25. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Χιονίζει” του Έρικ Καρλ.
 26. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Το κόκκινο γιλέκο του μικρού Ρόμπιν” του Τζαν Φερνλι.
 27. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Ο Ξυλαράκης” της Τζούλια Ντόναλντσον.
 28. Δείτε στο youtube.com την ταινία κινούμενων σχεδίων “Το ποντικάκι που ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστεράκι” από το ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά.
 29. Δείτε στο youtube.com την ταινία κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” από την Disney.
 30. Δείτε μία χριστουγεννιάτικη ταινία. Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες.
 31. Ακούστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας με χριστουγεννιάτικα τραγούδια “Το Δέντρο των Χριστουγέννων” από τον δίσκο του Τεμπέλη Δράκου “Πατημασιές Στο Χιόνι”, το “Φιέστα Κουραμπιέ” από τους Burger Project, μία λίστα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου, μία συλλογή από χριστουγεννιάτικα τραγούδια που περιλαμβάνει τα κλασσικά ελληνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια “Τρίγωνα κάλαντα”, “Κάλαντα Χριστουγέννων”, “Χιόνια στο καμπαναριό”, “Το έλατο”, “Πάει ο παλιός ο χρόνος”, “Άγια Νύχτα”, “Ο μικρός τυμπανιστής” και “Κάλαντα Πρωτοχρονιάς”.
 32. Μάθετε για τον Άη Βασίλη. Συζητήστε με τα παιδιά για τον τόπο καταγωγής του Άη Βασίλη, την Καισάρεια, για την ελληνική καταγωγή του, για το έργο του και για τη Βασιλειάδα, την πόλη που δημιούργησε. Η Βασιλειάδα ήταν το κέντρο της φιλανθρωπικής δράσης του Μεγάλου Βασιλείου. Ήταν μία πόλη η οποία περιλάμβανε έναν μεγαλοπρεπή ναό, νοσοκομείο με πλήρη εξοπλισμό και μεγάλο αριθμό ιατρών, νοσοκόμων και βοηθητικού προσωπικού, λεπροκομείο, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο και γηροκομείο.
 33. Μάθετε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
 34. Μάθετε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
 35. Διακοσμήστε τα τριγωνάκια σας με κορδέλες και κουδουνάκια.
 36. Αναζητήστε στο διαδίκτυο έργα τέχνης από γνωστούς ζωγράφους με θέμα τα Χριστούγεννα.
 37. Αναζητήστε χριστουγεννιάτικα έθιμα από άλλες χώρες του κόσμου. Βρείτε έναν παγκόσμιο χάρτη με χριστουγεννιάτικα έθιμα από διάφορες χώρες του κόσμου της ιστοσελίδας santatracker.google.com.
 38. Παίξτε online παιχνίδια στο χωριό του Άη Βασίλη στην ιστοσελίδα santatracker.google.com, όπως Κομμωτήριο για τον Άγιο Βασίλη, Δημιουργία ξωτικού, Εργαστήριο κώδικα, Βρείτε τον Άγιο Βασίλη κ.α..
 39. Βρείτε στον χάρτη ή στις εφαρμογές Google Maps και Google Earth τον Βόρειο Πόλο ή και την Καισάρεια.
 40. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα κ.α..
 41. Φτιάξτε μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη.
 42. Φτιάξτε τροφή για τους ταράνδους του Άη Βασίλη.
 43. Φτιάξτε μπισκοτόσπιτα.
 44. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια σοκολάτας.
 45. Φτιάξτε χειροποίητα δώρα ή και γούρια ή και χριστουγεννιάτικες κάρτες για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
 46. Φτιάξτε το δικό σας χαρτί περιτυλίγματος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας χαρτί περιτυλίγματος με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο είτε θα ζωγραφίσουμε, είτε θα του κάνουμε σχέδια με χειροποίητες σφραγίδες από πατάτες, είτε με σχέδια που μπορούμε να δημιουργήσουμε κάνοντας το περίγραμμα χριστουγεννιάτικων κουπάτ.
 47. Ζωγραφίστε ένα χριστουγεννιάτικο θέμα.
 48. Ζωγραφίστε ευχές σε βότσαλα και αφήστε τα κρυφά έξω από τις πόρτες γειτόνων, φίλων και συγγενών (βότσαλα ευγένειας).
 49. Κάντε μία βόλτα στη στολισμένη πόλη ή σε κάποιο χριστουγεννιάτικο πάρκο.
 50. Προσφέρετε τρόφιμα ή κάποιο χρηματικό ποσό ή κάποιο παιχνίδι σε δράσεις που γίνονται την περίοδο των Χριστουγέννων για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 51. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα santatracker.google.com και δείτε σε ποιο μέρος της γης βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Άγιος Βασίλης για να μοιράσει δώρα (για τις 24 Δεκεμβρίου).
 52. Δημιουργήστε ίχνη από την επίσκεψη του Άη Βασίλη από ζάχαρη άχνη.
 53. Δεχτείτε επίσκεψη από τα καλικαντζαράκια.
 54. Φτιάξτε βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά.

Γράμμα από τον Άγιο Βασίλη

Ενισχύστε τη χριστουγεννιάτικη μαγεία προσφέροντας στα παιδιά τη χαρά να λάβουν γράμμα από τον Άγιο Βασίλη! Το γράμμα από τον Άγιο Βασίλη μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους, στην ενθάρρυνσή τους, στην καθοδήγησή τους κ.λπ..

Γράμμα από τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις