Επίσκεψη από τα καλικαντζαράκια

Η επίσκεψη από τα καλικαντζαράκια είναι μία οικογενειακή μας παράδοση που βασίζεται σε ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο έθιμο, το έθιμο των καλικάντζαρων!

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι καλικάντζαροι είναι ασχημόμορφα πλάσματα τα οποία ζούν στα έγκατα της γης προσπαθώντας να κόψουν το δέντρο που τη στηρίζει. Λίγο πριν τα καταφέρουν, την παραμονή των Χριστουγέννων, για να μην τα πλακώσει, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της γης και δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους, πειράζοντάς τους, κάνοντας ζημιές, τρώγοντας το φαγητό τους κ.α.. Μένουν ανάμεσα στους ανθρώπους έως τα Θεοφάνεια, οπότε και επιστρέφουν κάτω από τη γη για να βρουν το δέντρο της αναγγενημένο και να ξαναρχίσουν το πριόνισμα.

Μπορούμε να βασιστούμε στο έθιμο και να τροφοδοτήσουμε τη φαντασία των παιδιών, αποφεύγοντας τις πιο τρομακτικές λεπτομέρειες που μπορεί να τα φοβίσουν, επικαλούμενoι μία επίσκεψη από τα καλικαντζαράκια. Μπορούμε ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια του Δωδεκαήμερου, από 24 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου, αφού κοιμηθούν τα παιδιά, να σκορπίσουμε κάποια πράγματα στο πάτωμα από ράφια, τραπέζια, συρτάρια, ντουλάπες κ.α., ώστε, όταν ξυπνήσουν τα παιδιά, να τα βρουν έτσι, και να τους πούμε ότι μας επισκέφτηκαν τα φιλικά αλλά άτακτα καλικαντζαράκια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της φαντασίας τους.

Γράμμα από τον Άγιο Βασίλη

Ενισχύστε τη χριστουγεννιάτικη μαγεία προσφέροντας στα παιδιά τη χαρά να λάβουν γράμμα από τον Άγιο Βασίλη! Το γράμμα από τον Άγιο Βασίλη μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους, στην ενθάρρυνσή τους, στην καθοδήγησή τους κ.λπ..

Γράμμα από τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις