Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντίστροφη μέτρηση των τελευταίων ημερών έως τα Χριστούγεννα!

Τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης έχουν συνήθως παράθυρα/κουτάκια/σακουλάκια/θήκες κ.λπ., όπου μπορείτε να τοποθετήσετε γλυκίσματα, μικροδωράκια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, για να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας και να τα απασχολήσετε δημιουργικά.

Τα Χριστούγεννα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο μαγική περίοδος του έτους και η καλύτερη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας.

Το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Γερμανούς Λούθηρους τον 19ο αιώνα και έχει, συνήθως, 25 παράθυρα/κουτάκια/θήκες κ.λπ. για τη μέτρηση των ημερών από την 1η Δεκεμβρίου έως την ημέρα των Χριστουγέννων! Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και στη χώρα μας και αξίζει να το υιοθετήσετε.

Παρακάτω θα βρείτε ιδέες για χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, καθώς και δωρεάν για εκτύπωση κάρτες με ιδέες, τις οποίες μπορείτε να συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας. Μπορείτε να διαλέξετε τις ιδέες που ταιριάζουν στην ηλικία των παιδιών σας.

Ιδέες για το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

 1. Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο (Μπορείτε να έχετε κρύψει γλυκίσματα μέσα στο κουτί με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, για να τα βρουν τα παιδιά, όταν θα το ανοίξουν.).
 2. Κοιμηθείτε/κάντε κατασκήνωση δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
 3. Κάντε μία βόλτα στο δάσος και μαζέψτε κουκουνάρια, κλαδάκια, πουρναρόφυλλα, κάστανα κ.α. για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και για κατασκευές.
 4. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί, αλατοζύμη ή πηλό ή σύρματα χειροτεχνίας κ.α..
 5. Γράψτε γράμμα στον Άγιο Βασίλη.
 6. Κρεμάστε τις χριστουγεννιάτικες κάλτσες στο τζάκι. (Μπορείτε να πείτε στα παιδιά την ιστορία που σχετίζεται με τις χριστουγεννιάτικες κάλτσες). Βρείτε παρακάτω δωρεάν για εκτύπωση την ιστοριούλα για να τη συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας.
 7. Δώστε στα παιδιά ένα δώρο εκ μέρους του Αγίου Νικολάου ανήμερα της γιορτής του και μιλήστε γι’ αυτόν. Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο… Άγιος Βασίλης. Όχι φυσικά ο Άγιος Βασίλειος ως ιστορική προσωπικότητα, αλλά εκείνος που προσέφερε μυστικά δώρα στους ανθρώπους και στην ιστορία του οποίου οφείλεται το έθιμο του Santa Claus (Claus=σύντμηση του Nicolaus), που μοιράζει δώρα στα παιδιά του κόσμου την παραμονή των Χριστουγέννων.
 8. Διαβάστε το κλασσικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι “Το έλατο” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ ή να το παρακολουθήσετε εδώ. Για χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία δείτε εδώ προτάσεις με περιγραφή και κριτική από την elniplex.
 9. Διαβάστε το ποίημα “Χριστούγεννα” του Κωστή Παλαμά. Βρείτε παρακάτω δωρεάν για εκτύπωση το ποίημα για να το συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας.
 10. Διαβάστε ή διηγηθείτε στα παιδιά την ιστορία της γέννησης του Χριστούλη. Μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο εικόνες ή και βίντεο από τον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται το σπήλαιο της γέννησης του Χριστούλη ή να δείτε την ταινία Το αστέρι των Χριστουγέννων/The Star (2017).
 11. Κατασκευάστε μία φάτνη από χαρτί ή βότσαλα κ.α. (Κρύψτε τον Χριστούλη μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και εμφανίστε τον τότε στη φάτνη.).
 12. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Ένα ελατάκι για τον Τάκη” του Ευγένιου Τριβιζά.
 13. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους” του Ευγένιου Τριβιζά.
 14. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα” του Ευγένιου Τριβιζά.
 15. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι “Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη” του Κυριάκου Χαρίτου.
 16. Δείτε στο youtube.com την ταινία κινούμενων σχεδίων “Το ποντικάκι που ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστεράκι” από το ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά.
 17. Δείτε στο youtube.com την ταινία κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” από την Disney.
 18. Ακούστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας με χριστουγεννιάτικα τραγούδια “Το Δέντρο των Χριστουγέννων” από τον δίσκο του Τεμπέλη Δράκου “Πατημασιές Στο Χιόνι”, το “Φιέστα Κουραμπιέ” από τους Burger Project, μία λίστα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου, μία συλλογή από χριστουγεννιάτικα τραγούδια που περιλαμβάνει τα κλασσικά ελληνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια “Τρίγωνα κάλαντα”, “Κάλαντα Χριστουγέννων”, “Χιόνια στο καμπαναριό”, “Το έλατο”, “Πάει ο παλιός ο χρόνος”, “Άγια Νύχτα”, “Ο μικρός τυμπανιστής” και “Κάλαντα Πρωτοχρονιάς” που θα τη βρείτε εδώ.
 19. Μάθετε για τον Άη Βασίλη. Συζητήστε με τα παιδιά για τον τόπο καταγωγής του Άη Βασίλη, την Καισάρεια, για την ελληνική καταγωγή του, για το έργο του και για τη Βασιλειάδα, την πόλη που δημιούργησε. Η Βασιλειάδα ήταν το κέντρο της φιλανθρωπικής δράσης του Μεγάλου Βασιλείου. Ήταν μία πόλη η οποία περιλάμβανε έναν μεγαλοπρεπή ναό, νοσοκομείο με πλήρη εξοπλισμό και μεγάλο αριθμό ιατρών, νοσοκόμων και βοηθητικού προσωπικού, λεπροκομείο, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο και γηροκομείο.
 20. Μάθετε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Βρείτε παρακάτω δωρεάν για εκτύπωση τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα για να τα συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας.
 21. Μάθετε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Βρείτε παρακάτω δωρεάν για εκτύπωση τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα για να τα συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας.
 22. Διακοσμήστε τα τριγωνάκια σας με κορδέλες και κουδουνάκια.
 23. Αναζητήστε στο διαδίκτυο έργα τέχνης από γνωστούς ζωγράφους με θέμα τα Χριστούγεννα.
 24. Αναζητήστε χριστουγεννιάτικα έθιμα από άλλες χώρες του κόσμου. Βρείτε έναν παγκόσμιο χάρτη με χριστουγεννιάτικα έθιμα από διάφορες χώρες του κόσμου στην ιστοσελίδα santatracker.google.com.
 25. Παίξτε online παιχνίδια στο χωριό του Άη Βασίλη στην ιστοσελίδα santatracker.google.com, όπως Κομμωτήριο για τον Άγιο ΒασίληΔημιουργία ξωτικούΕργαστήριο κώδικαΒρείτε τον Άγιο Βασίλη κ.α..
 26. Βρείτε στον χάρτη ή στις εφαρμογές Google Maps και Google Earth τον Βόρειο Πόλο ή και την Καισάρεια.
 27. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα κ.α..
 28. Φτιάξτε μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη. Για μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας συνταγή για μπισκότα ή οποιαδήποτε συνταγή για μπισκότα. Εμείς φτιάχνουμε μπισκότα κανέλας. Η κανέλα κάνει το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα.
 29. Φτιάξτε τροφή για τους ταράνδους του Άη Βασίλη.
 30. Φτιάξτε μπισκοτόσπιτα. Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξετε μπισκοτόσπιτα είναι χρησιμοποιώντας μπισκότα τύπου πτι-μπερ, τα οποία θα ενώσετε μεταξύ τους και θα διακοσμήσετε με γλάσο ζάχαρης. Σας προτείνω να αποφύγετε να ενώσετε τα μπισκότα με καραμέλα, η οποία καίει πολύ και σταθεροποιείτε πολύ γρήγορα. Επίσης, σας προτείνω να τυλίξετε τα μπισκοτόσπιτα με σελοφάν ή άλλο τύπο συσκευασίας, διαφορετικά τα μπισκότα θα μαλακώσουν και θα καταρρεύσουν.
 31. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα σοκολατένια γλειφιτζούρια. Λιώστε σοκολάτα σε μπεν μαρί και με ένα μικρό κορνέ φτιαγμένο από αντικολλητικό χαρτί ρίξτε την επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, δημιουργώντας χριστουγεννιάτικα σχέδια, όπως δεντράκια και αστεράκια. Προσθέστε τα ξυλάκια και καλύψτε τα κι από πάνω με σοκολάτα. Μπορείτε να τα στολίσετε με τρούφα ή κουφετάκια. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 10-15 λεπτά!
 32. Ζωγραφίστε ένα χριστουγεννιάτικο θέμα.
 33. Ζωγραφίστε ευχές σε βότσαλα και αφήστε τα κρυφά έξω από τις πόρτες γειτόνων, φίλων και συγγενών (βότσαλα ευγένειας).
 34. Κάντε μία βόλτα στη στολισμένη πόλη ή σε κάποιο θεματικό πάρκο.
 35. Προσφέρετε τρόφιμα ή κάποιο χρηματικό ποσό ή κάποιο παιχνίδι σε δράσεις που γίνονται την περίοδο των Χριστουγέννων για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 36. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα santatracker.google.com και δείτε σε ποιο μέρος της γης βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Άγιος Βασίλης για να μοιράσει δώρα (για τις 24 Δεκεμβρίου).
Αρχείο Τι θα περιλαμβάνει το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Τι θα περιλαμβάνει το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Για να κατεβάσεις δωρεάν για εκτύπωση το αρχείο "Τι θα περιλαμβάνει το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης" του dreamymemoriesProject, πάτησε "Δωρεάν κατέβασμα" και γράψε το email σου στο πεδίο "Email" που θα εμφανιστεί! Στη συνέχεια, πάτησε "Αποστολή συνδέσμου" και ο σύνδεσμος για κατέβασμα του αρχείου θα σταλεί άμεσα στο email σου!
Δωρεάν κατέβασμα

Αποστολή συνδέσμου κατεβάσματος στο:

Υλικό για το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Υλικό για το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Για να κατεβάσεις δωρεάν για εκτύπωση το υλικό για το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης του dreamymemoriesProject, πάτησε "Δωρεάν κατέβασμα" και γράψε το email σου στο πεδίο "Email" που θα εμφανιστεί! Στη συνέχεια, πάτησε "Αποστολή συνδέσμου" και ο σύνδεσμος για κατέβασμα του αρχείου θα σταλεί άμεσα στο email σου!
Δωρεάν κατέβασμα

Αποστολή συνδέσμου κατεβάσματος στο:

Βρείτε εδώ μία λίστα με τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες.

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις