Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά: Περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου καθημερινά.

Γιατί;

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά είναι αυτός κατά τον οποίο οι γονείς μοιράζονται εμπειρίες με τα παιδιά τους και έχουν μία ουσιαστική επαφή μαζί τους, είτε παίζοντας, είτε διαβάζοντας, είτε κάνοντας δραστηριότητες, είτε συζητώντας.

Γιατί να περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου; Ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά συμβάλλει στην ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, στον γνωσιολογικό, στον ψυχοκινητικό και στον συναισθηματικό, και μειώνει την ανάγκη του παιδιού να τραβήξει την προσοχή με αρνητική συμπεριφορά. Επίσης, συμβάλλει στην ενίσχυση της μεταξύ μας σχέσης, στη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση υγιών προσωπικοτήτων. Ταυτόχρονα, το παιδί αναπτύσσει δεξιότητες, επιτυγχάνει καλύτερες σχολικές επιδόσεις, ενισχύονται οι κοινωνικές του δεξιότητες και μαθαίνει την επίλυση συγκρούσεων.

Πώς;

Πώς περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

 • Περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου καθημερινά για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
 • Αφιερώνω χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά καθημερινά.
 • Το παιδί είναι εκείνο που επιλέγει το παιχνίδι, έχει τον πρώτο ρόλο και κατευθύνει το παιχνίδι.
 • Θα πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη στο παιχνίδι και να έχω ενεργητική συμμετοχή, μακριά από τις σκέψεις μου, τις οθόνες κ.λπ..
 • Επιτρέπω στο παιδί να δημιουργήσει τη δική του ιστορία.
 • Δίνω χρόνο στο παιδί, δε βιάζομαι να τελειώσουμε.

Extra tips:

 • Eπαινώ τη δημιουργικότητά του παιδιού, τις καλές του ιδέες, τη θετική του συμπεριφορά, και εκφράζω ενθουσιασμό για όσα κάνει και το ενθαρρύνω να προσπαθήσει ξανά σε περίπτωση αποτυχίας.
 • Διαχειρίζομαι την αρνητική συμπεριφορά του αποτελεσματικά.
 • Μπορώ να προσθέσω στοιχεία στην ιστορία του παιδιού για να συμβάλλω και στην απόκτηση νέων γνώσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με:
  1. Ανάκλαση: επαναλαμβάνοντας και “χτίζοντας” επάνω σε όσα λέει το παιδί.
  2. Μίμηση: κάνοντας ότι κάνει το παιδί με τρόπο ώστε να του μάθω πως να παίζει.
 • Σίγουρα θα υπάρξουν μέρες, που για διάφορους λόγους, δεν θα περάσω ποιοτικό χρόνο με το παιδί ή ξεχωριστά με κάθε παιδί. Δεν χρειάζεται να νιώθω ενοχές γι’ αυτό, είναι λογικό να συμβαίνει.
 • Αν κάποιο από τα παιχνίδια που θέλει να παίζουμε με επιβαρύνει σωματικά ή ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ημέρα μας, είναι καλύτερα να μην το παίζουμε, εξηγώντας του ότι είναι κάτι που με κουράζει. Μπορώ να λέω όχι στο παιδί μου, εξηγώντας του γιατί δε θέλω ή δεν μπορώ να παίξω. Γενικότερα, αν δεν μου αρέσει να παίζω, μπορώ να προσφέρω θετική προσοχή και ποιοτικό χρόνο στο παιδί μου με άλλους τρόπους που ευχαριστούν κι εμένα κι εκείνο, όπως, για παράδειγμα, να μαγειρεύουμε, ή να αθλούμαστε μαζί κ.α..
 • Μπορώ να περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου, εμπλέκοντάς το σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής για παιδιά.
 • Δημιουργούμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις.

Να δω ακόμα:

Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις

Δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Πως να ασχολείται με δραστηριότητες

Εκπαιδευτικό υλικό – Υλικό Μοντεσσόρι

Τα παιδιά δε χρειάζονται περισσότερα πράγματα. Το καλύτερο παιχνίδι που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι ένας γονέας που κάθεται στο πάτωμα και παίζει μαζί του.

BRUCE PERRY

Επόμενο βήμα: Σωστός έπαινος