Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά: Περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου καθημερινά.

Ποιοτικός χρόνος

Τι είναι ο ποιοτικός χρόνος και πού συμβάλλει;

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά είναι αυτός κατά τον οποίο οι γονείς μοιράζονται εμπειρίες με τα παιδιά τους και έχουν μία ουσιαστική επαφή μαζί τους, είτε παίζοντας, είτε διαβάζοντας, είτε κάνοντας δραστηριότητες, είτε συζητώντας.

Ο χρόνος που παιρνούν οι γονείς με τα παιδιά τους, όταν είναι ποιοτικός, συμβάλλει στην ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, στον γνωσιολογικό, στον ψυχοκινητικό και στον συναισθηματικό. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί μας, προσφέροντάς του ποιοτικό χρόνο, εισπράττει την αγάπη μας, γι’ αυτό και αισθάνεται ότι αξίζει. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της μεταξύ μας σχέσης και στη δημιουργία όμορφων οικογενειακών αναμνήσεων και μειώνει την ανάγκη του παιδιού να τραβήξει την προσοχή με αρνητική συμπεριφορά. Επιπλέον, το παιδί αναπτύσσει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες.

Πώς να περνάω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά;

Για να είναι ο χρόνος που περνάω με τα παιδιά μου ποιοτικός, εφαρμόζω τα εξής:

  • Αφιερώνω χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά καθημερινά για 20 λεπτά τουλάχιστον.
  • Τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν ανάγκη να παίζουμε μαζί τους με τον τρόπο που εκείνα θέλουν. Οπότε, επιτρέπω στο παιδί να επιλέξει εκείνο το παιχνίδι, να έχει τον πρώτο ρόλο και να κατευθύνει το παιχνίδι.

Τι να μην κάνω;

  • Δεν κάνω άλλες εργασίες παράλληλα. Χρειάζεται να είμαι συγκεντρωμένη στο παιχνίδι και να έχω ενεργητική συμμετοχή, μακριά από τις σκέψεις μου, τις οθόνες κ.λπ..
  • Δε βιάζομαι να τελειώσουμε.
  • Δεν υποκαθιστώ τον ποιοτικό χρόνο με δώρα, καθώς το παιδί καταλήγει να αισθάνεται ότι το αγαπούν και ότι αξίζει μόνο όταν του προσφέρουν δώρα.

Extra tips:

  • Σίγουρα θα υπάρξουν μέρες, που για διάφορους λόγους, δε θα περάσω ποιοτικό χρόνο με το παιδί ή ξεχωριστά με κάθε παιδί. Δεν χρειάζεται να νιώθω ενοχές γι’ αυτό. Είναι λογικό να συμβαίνει και δε θα επηρεάσει το παιδί.
  • Αν κάποιο από τα παιχνίδια που θέλει το παιδί να παίζουμε με επιβαρύνει σωματικά ή ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ημέρα μας, είναι καλύτερα να μην το παίζουμε, εξηγώντας του ότι αυτό το παιχνίδι με κουράζει. Γενικότερα, αν δεν μου αρέσει να παίζω, μπορώ να προσφέρω θετική προσοχή και ποιοτικό χρόνο στο παιδί μου με άλλους τρόπους που ευχαριστούν κι εμένα κι εκείνο, όπως, για παράδειγμα, μαγειρεύοντας κ.λπ..
  • Δημιουργούμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις.
  • Μπορώ να περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου, εμπλέκοντάς το σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής για παιδιά. Κάνοντας δουλειές του σπιτιού μαζί με το παιδί μας, συνδεόμαστε και αυτό είναι ποιοτικός χρόνος.

Να δω ακόμα:

Πως να κάνω το παιδί μου να ασχοληθεί με δραστηριότητες

Εκπαιδευτικό υλικό – Υλικό Μοντεσσόρι

Τα παιδιά δε χρειάζονται περισσότερα πράγματα. Το καλύτερο παιχνίδι που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι ένας γονέας που κάθεται στο πάτωμα και παίζει μαζί του.

BRUCE PERRY

Επόμενο βήμα: Σωστός έπαινος