Δουλειές σπιτιού – Οργάνωση

Δουλειές σπιτιού – Οργάνωση – Μοιράζομαι τις δουλειές του σπιτιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και οργανώνομαι.

Δουλειές σπιτιού - Οργάνωση

Γιατί να μοιράζομαι τις δουλειές του σπιτιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας;

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μόνο δική μου υποχρέωση, αλλά όλων των μελών της οικογένειάς μου. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν εργάζομαι. Μοιράζοντας τις δουλειές του σπιτιού, θα είμαι πιο ξεκούραστη και θα εξοικονομήσω χρόνο για τον εαυτό μου ή για να περάσω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου ή για να τον μοιραστώ με τον/τη σύντροφό μου ή με φίλους. Επίσης, βοηθάω τα παιδιά μου να γίνουν υπεύθυνα και ανεξάρτητα (Βλ. Ευθύνη του εαυτού).

Πώς οργανώνω τις δουλειές του σπιτιού;

Καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι και παιδιά είναι μία εξίσωση που δεν έχει λύση. Και τι έγινε; Παρόλα αυτά, ένα πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθαριότητας και τάξης στο σπίτι μας.

Συζητάω με τα μέλη της οικογένειάς μου γιατί θέλω να μοιραζόμαστε τις δουλειές του σπιτιού και κάνω σαφής τις προσδοκίες μου. Για οργάνωση στις δουλειές σπιτιού δημιουργώ ένα πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα κατανέμω τις δουλειές του σπιτιού στις ημέρες της εβδομάδας, ώστε να μας βολεύει όλους.

Extra tips:

  • Ζητάω από τον/τη σύντροφό μου να αποφασίσει ποιες από τις δουλειές του σπιτιού θέλει να αναλάβει, Στη συνέχεια αποφασίζουμε μαζί πως θα τις μοιράσουμε και ποιες θα αναθέσουμε στα παιδιά μας.
  • Εμπλέκω τα παιδιά σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής για παιδιά ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητές τους και, κυρίως, σε όσες τα αφορούν. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το στρώσιμο του κρεβατιού τους, το μάζεμα των παιχνιδιών τους κ.α..
  • Λέω στο παιδί: «Μπορείς, σε παρακαλώ, να με βοηθήσεις με…;», δείχνοντάς του ότι το θεωρώ ικανό να τα καταφέρει.
  • Αποφεύγω τις απειλές και τις ανταμοιβές, για να πείσω τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Ευχαριστώ ειλικρινά τα παιδιά για τη βοήθειά τους.
  • Μπορώ να υιοθετήσω ως οικογενειακή παράδοση, όταν τα παιδιά έχουν τα γενέθλιά τους, να τους προσφέρω μία κάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αναθέτοντάς τους νέες δουλειές σπιτιού ανάλογα με τη νέα τους ηλικία.
  • Αν έχω πολύ μικρό παιδί, βρίσκω δραστηριότητες που μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα για αρκετό χρόνο. Έτσι, μπορώ να κάνω κάποια δουλειά όσο εκείνο παίζει.

Επόμενο βήμα: Ημερολόγιο μαμάς