Μαγειρική με τα παιδιά

Ορίστε μία ημέρα της εβδομάδας ως ημέρα μαγειρικής για μαγειρική με τα παιδιά σας! Τα παιδιά από πολύ μικρά επιθυμούν να συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Επιπλέον, η διαδικασία του μαγειρέματος μπορεί να γίνει μία δημιουργική, αλλά και εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ας την καθιερώσουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!

Ας ορίσουμε μία ημέρα της εβδομάδας ως ημέρα μαγειρικής για μαγειρική με τα παιδιά μας. Έτσι, τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία χρήσιμη δεξιότητα για τη ζωή τους, με την απαιτούμενη βέβαια προσοχή από την πλευρά σας για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων! Εντάξει, ίσως και με περισσότερο καθάρισμα στο τέλος, μιας και πρόκειται για μία από τις πιο αυθεντικές μορφές του messy/sensory play!

Μαγειρική με τα παιδιά

Μαγειρική με τα παιδιά – Οφέλη

Η ενασχόληση των παιδιών με τη μαγειρική συμβάλλει στην καλλιέργεια των περισσοτέρων, αν όχι όλων, ειδών νοημοσύνης. Αυτές είναι οι: γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη, μουσική/ρυθμική νοημοσύνη, σωματική/κιναισθητική νοημοσύνη, συναισθηματική ή διαπροσωπική νοημοσύνη, ενδοπροσωπική νοημοσύνη, χωρική νοημοσύνη, φυσιογνωστική νοημοσύνη, λογική/μαθηματική νοημοσύνη, υπαρξιακή νοημοσύνη.

Μέσα από τη μαγειρική μπορούμε να μάθουμε βιωματικά και να μιλήσουμε στα παιδιά μας για διαφορετικά και ανεξάντλητα θέματα, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους.

Για μικρότερα παιδιά, τέτοια θέματα μπορεί να είναι τα χρώματα, οι αριθμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά και η υγιεινή διατροφή. Με τα μικρότερα παιδιά μπορούμε, ακόμα, να γευτούμε ή να μυρίσουμε τα υλικά μας. Έτσι, μπορούμε να μιλήσουμε για τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Σε μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να μιλήσουμε για τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων και τα συστατικά των τροφών. Ακόμα, μπορούμε να δούμε τις διαφορετικές καταστάσεις του νερού και να μιλήσουμε για τη θερμοκρασία. Επιπλέον, μπορούμε να μιλήσουμε για τη διαδικασία παραγωγής του αλευριού, του ελαιόλαδου κ.α. προϊόντων. Επίσης, μπορούμε να εξασκηθούμε με τα μεγέθη μέτρησης (ml, gr κ.α.) και τα κλάσματα.

Μπορούμε, επίσης, να αγγίξουμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε τα υλικά μας, να μετρήσουμε, να συγκρίνουμε και να δημιουργήσουμε “έργα τέχνης” με αυτά. Μπορούμε να δημιουργήσουμε, γιατί όχι, και το δικό μας βιβλίο συνταγών! Επιπλέον, ακόμα και τα πιο δύσκολα παιδιά στο φαγητό θα δοκιμάσουν ευκολότερα ένα φαγητό που μαγείρεψαν τα ίδια.

Ημέρα μαγειρικής με τα παιδιά

Επιλέξτε μία ημέρα της εβδομάδας την οποία τα παιδιά δεν έχουν δραστηριότητες και το πρόγραμμά σας δεν είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, ώστε να έχετε ελεύθερο χρόνο για μαγειρική με τα παιδιά. Ιδανική επιλογή μπορεί να είναι το πρωί του Σαββάτου ή της Κυριακής! Εμείς έχουμε επιλέξει να μαγειρεύουμε το πρωί του Σαββάτου κάποιο υγιεινό σνακ που τα παιδιά μπορούν να πάρουν μαζί τους στο σχολείο όλη την εβδομάδα. Έτσι, έχουμε πάντα έτοιμο κολατσιό και δεν με προβληματίζει καθημερινά τι κολατσιό θα τους δώσω για το σχολείο.

Μην ξεχνάτε να προσθέτετε στα υλικά της συνταγής και αγάπη από το βάζο που κρύβεται ψηλά στο ντουλάπι!

Δες ακόμη:

Iδέες για κολατσιό για το σχολείο

Περισσότερες ιδέες μαγειρικής με τα παιδιά ταξινομημένες ανά εποχή θα βρεις στο ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις.

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις