Μάθηση μέσα από το παιχνίδι

Μάθηση μέσα από το παιχνίδι: Χρησιμοποιώ το παιχνίδι ως μέσο μάθησης.

Μάθηση μέσα από το παιχνίδι

Γιατί να χρησιμοποιώ το παιχνίδι ως μέσο μάθησης;

Τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν έναν συμπληρωματικό τρόπο μάθησης για τα παιδιά, πολύ ευχάριστο και αποτελεσματικό. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκμάθηση πραγματοποιείται όταν δημιουργηθούν τα κατάλληλα κίνητρα τα οποία ενεργοποιούν το ενδιαφέρον του παιδιού και όταν εμπλέκεται σε μία κατάσταση ενεργά και με βιωματικό τρόπο.

Οι Feeney, Christensen & Moravcil έχουν τονίσει ότι:

«Το παιχνίδι είναι η πραγματοποίηση της μάθησης μέσα από την πράξη.»

Αν το παιδί μου δυσκολεύεται στην κατανόηση κάποιων εννοιών ή δε θέλει να διαβάζει, το παιχνίδι είναι η καλύτερη λύση για να αποφευχθεί η δημιουργία γνωστικών κενών, που ολοένα θα συσσωρεύονται και θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του και τη θέλησή του για μάθηση. Ακόμα κι αν το παιδί μου είναι μελετηρό, είναι καλύτερα να το βοηθήσω να εξασκηθεί με διασκεδαστικό τρόπο, παρά να το επιβαρύνω με επιπλέον συμβατικό διάβασμα κατά τη διάρκεια της ήδη φορτωμένης καθημερινότητάς του.

Για να δημιουργηθεί μια νέα σύναψη στον εγκέφαλο, χρειάζονται περισσότερες από 400 επαναλήψεις. Μέσω του παιχνιδιού χρειάζονται μόνο 10-20 επαναλήψεις.

Purvis & Cross

Πώς θα επιτύχω μάθηση μέσα από το παιχνίδι;

Για να επιτύχω μάθηση μέσα από το παιχνίδι, επιλέγω το κατάλληλο παιχνίδι για την επίτευξη του εκάστοτε μαθησιακού στόχου. Για παράδειγμα, για εξάσκηση στη γραφή μπορούμε να παίξουμε κρεμάλα, για εξάσκηση στα χρήματα μπορούμε να παίξουμε μαγαζάκι κ.α..

Στο dreamymemoriesProject θα βρω μοναδικά και πρωτότυπα παιχνίδια δημοτικού, τα οποία σχεδιάζονται ώστε να συμβάλλουν στην εξάσκηση και στην εμπέδωση της ύλης των μαθημάτων των τάξεων του δημοτικού με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο. Με τα παιχνίδια δημοτικού του dreamymemoriesProject το παιδί εξασκείται στο μάθημά του και επισημοποιεί τις απαραίτητες γνώσεις παίζοντας.