Χώρος μελέτης παιδιού

Χώρος μελέτης παιδιού: Οργανώνουμε κατάλληλα τον χώρο μελέτης του παιδιού, ώστε να συμβάλλουμε στην οργάνωση του διαβάσματός του.

Πώς;

Ο χώρος μελέτης του παιδιού πρέπει να είναι σταθερός, τακτικός, ήσυχος, κατάλληλα φωτισμένος, άνετος και εξοπλισμένος με όσα χρειάζεται.

Extra tips:

  • Επιλέγουμε συγκεκριμένο χώρο για το διάβασμα.
  • Δημιουργούμε ένα χώρο που θα του αρέσει με ωραία χρώματα, μολυβοθήκη με τον αγαπημένο του ήρωα κ.α., αλλά όχι υπερφορτωμένο ή με πειρασμούς που θα του αποσπούν τη προσοχή.
  • Επάνω στο γραφείο πρέπει να υπάρχει μόνο ο απαραίτητος εξοπλισμός και σε σταθερή θέση.
  • Τοποθετούμε το πρόγραμμα των μαθημάτων σε εμφανές σημείο.
  • Χωρίζουμε τα σχολικά είδη σε κατηγορίες και τα τοποθετούμε σε σταθερές θέσεις (συρτάρια, ράφια κ.α.) καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
  • Μπορούμε να έχουμε ένα ποτήρι νερό ή το παγούρι του παιδιού στο γραφείο, ώστε να μη διακόπτει τη μελέτη του σε περίπτωση που διψάει.

Καρέκλα:

Η καρέκλα του παιδιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση ή όχι του διαβάσματος του.

– Ύψος

Το κάθισμα της καρέκλας θα πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος, ώστε όταν το παιδί, έχοντας την πλάτη να ακουμπά στη ράχη της, τα γόνατά του να σχηματίζουν ορθή γωνία και τα πέλματά του να ακουμπούν πλήρως στο πάτωμα. Επίσης, η επιφάνεια του γραφείου θα πρέπει να βρίσκεται περίπου 20 εκατοστά ψηλότερα από την επιφάνεια του καθίσματος. Μπορούμε να επιλέξουμε μία καρέκλα με ρυθμιζόμενο ύψος, ώστε να τη ρυθμίζουμε κατάλληλα, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Αν τα πέλματα του παιδιού δεν ακουμπούν πλήρως στο πάτωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα υποβοήθημα ποδιών.

– Πλάτη

Η καρέκλα θα πρέπει να υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη, ακολουθώντας την φυσική της καμπύλη, διαφορετικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό μαξιλάρι.

– Κάθισμα

Η καρέκλα πρέπει να έχει άνετο κάθισμα, αρκετά πλατύ, ώστε να χωρά το παιδί, και τόσο “βαθύ”, ώστε το πίσω μέρος των γονάτων του να μην ακουμπάει στο κάθισμα και να έχει 5-10 cm κενό και να μην το αναγκάζει να γέρνει μπροστά.

– Ροδάκια

Σε περίπτωση τροχήλατης καρέκλας, λάβετε υπόχη σας ότι το παιδί μπορεί να τη βλέπει σαν παιχνίδι και να κινείται συνεχώς.

Φωτισμός

Ο φωτισμός του χώρου μελέτης του παιδιού παίζει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση ή όχι του διαβάσματος του. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να επιτύχετε τον σωστό φωτισμό για το διάβασμα του παιδιού:

  • Ο φωτισμός ενός χώρου μελέτης, είτε προκειται για φυσικό είτε για τεχνητό, πρέπει να είναι ομοιόμορφος και να μην παρουσιάζει μεγάλες αντιθέσεις με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία σκιών και θάμβωσης.
  • Στην περίπτωση παιδικών υπνοδωματίων, συνίσταται ο ενιαίος και ομοιόμορφος φωτισμός όλου του χώρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φωτιστικά οροφής άμεσου ή και έμμεσου φωτισμού. Ο ομοιόμορφος φωτισμός συμβάλλει στην αποφυγή σκιάσεων και αντιθέσεων και δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον, το οποίο δεν κουράζει το παιδί.
  • Η θερμοκρασία χρώματος των λαμπτήρων θα πρέπει να έχει ουδέτερη απόχρωση (3300K-5000K).
  • Η απόδοση των χρωμάτων σε ένα παιδικό γραφείο δεν αποτελεί επιτακτική ανάγκη, επομένως, οι λαμπτήρες πρέπει να έχουν δείκτη χρωματικής απόδοσης (Ra) τουλάχιστον ίσο με 80.
  • Σε περίπτωση έμμεσης θάμβωσης, λόγω της ανάκλασης του φωτός σε γυαλιστερές επιφάνειες, όπως οθόνη υπολογιστή κ.α., συνίσταται η αλλαγή θέσης των γυαλιστερών επιφανειών.
  • Αν ο γενικός φωτισμός του χώρου δεν είναι επαρκής, μπορείτε να προσθέσετε στο γραφείο ένα επιτραπέζιο φωτιστικό, το οποίο θα συμπληρώσει τον αναγκαίο φωτισμό
  • Σε περίπτωση πλάγιου φωτός, όπως το φως το οποίο εισέρχεται από παράθυρο, ή το φως ενός επιτραπέζιου φωτιστικού, θα πρέπει να φροντίζουμε να προσπίπτει στον χώρο μελέτης από την αντίθετη κατεύθυνση του χεριού που γράφει, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη τοποθέτηση του γραφείου ως προς το παράθυρο και με την κατάλληλη τοποθέτηση του φωτιστικού επάνω στο γραφείο.
  • Στην περίπτωση χρήσης επιτραπέζιου φωτιστικού, δε θα πρέπει να δημιουργούνται έντονες αντιθέσεις με τον περιβάλλοντα χώρο του χώρου μελέτης και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο το τοπικό φως του επιτραπέζιου φωτιστικού και ο γενικός φωτισμός του δωματίου να είναι κλειστός.

Βασική γραφική ύλη

– Μολύβια για γραφή

Έπιλέγουμε μολύβια σκληρότητας ΗΒ, τα οποία είναι μεσαίας σκληρότητας και είναι κατάλληλα για γραφή και γραμμικό σχέδιο και μολύβια σκληρότητας B, 2Β, 3Β, τα οποία είναι μαλακά με βαθείς τόνους και είναι κατάλληλα για γραφή και ελεύθερο σχέδιο. Επιλέγουμε μολύβια καλής ποιότητας, κι ας είναι λιγότερο εντυπωσιακά για τα παιδιά, γιατί ξύνονται εύκολα και δε σπάνε οι μύτες τους.

– Γόμα απλή λευκή

– Ξύστρα βαρελάκι

Επιλέγουμε ξύστρα καλής ποιότητας για να μη σπάει τις μύτες των μολυβιών.

Επόμενο βήμα: Χρόνος μελέτης