Χρόνος μελέτης παιδιού

Χρόνος μελέτης παιδιού: Οργανώνουμε κατάλληλα τον χρόνο διαβάσματος του παιδιού, ώστε να συμβάλλουμε στην οργάνωση της μελέτης του.

Χρόνος μελέτης

Γιατί χρειάζεται οργάνωση ο χρόνος μελέτης του παιδιού;

Πολλές φορές, η χαμηλή επίδοση στα μαθήματα δε σχετίζεται με μειωμένη ευφυΐα ή με μαθησιακές δυσκολίες αλλά με την έλλειψη οργάνωσης της μελέτης στο σπίτι. Έτσι, οι γονείς μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στο διάβασμα των παιδιών μας και, κατ’ επέκταση, στην επίδοσή τους στο σχολείο ανεξάρτητα από το μορφωτικό μας επίπεδο, φροντίζοντας απλά για τη σωστή οργάνωση της μελέτης στο σπίτι.

Πώς μπορεί να οργανωθεί κατάλληλα ο χρόνος διαβάσματος του παιδιού;

Ο χρόνος διαβάσματος του παιδιού μας μπορεί να οργανωθεί κατάλληλα, αν τον συμπεριλάβουμε στην καθημερινή του ρουτίνα, λαμβάνοντας υπόψιν τα παρακάτω:

Ώρα έναρξης και λήξης της μελέτης

Ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού, ορίζουμε ποια είναι η καλύτερη χρονική περίοδος μέσα στην ημέρα για να μελετάει. Θεωρείτε αποτελεσματικότερο το παιδί να μελετάει όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Αφού επιστρέψει, δηλαδή, από το σχολείο και φάει το μεσημεριανό του. Έτσι, θα είναι πιο ξεκούραστο και, κατ’ επέκταση, πιο ευδιάθετο και αποτελεσματικό. Μπορεί, βέβαια, και να παίξει πριν το διάβασμα, αρκεί το παιχνίδι του να είναι δημιουργικό και να μη σχετίζεται με οθόνες, καθώς οι οθόνες θα το αποσυντονίσουν.

Υπενθυμίζω στο παιδί μου το διάβασμά του με ήρεμο τρόπο, χωρίς να γινόμαι πιεστική. Μπορώ να του πω: «Πήγαινε να διαβάσεις τώρα για να… (μπορείς να παίξεις μετά, να πάμε στην παιδική χαρά, να πάμε βόλτα κ.λπ.). Αν χρειαστείς βοήθεια, φώναξέ μου να έρθω. Είμαι εδώ για σένα!».

Διάρκεια διαβάσματος

Πόση ώρα διάβασμα χρειάζεται στις τάξεις του δημοτικού; Θεωρητικά, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, Α’ Δημοτικού, Β’ Δημοτικού, το διάβασμα δε χρειάζεται να υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Στη Γ’ Δημοτικού και στη Δ’ Δημοτικού δημοτικού, θεωρείτε ότι το διάβασμα δε χρειάζεται να υπερβαίνει τα 45 λεπτά, ενώ στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, Ε’ Δημοτικού και Στ’ Δημοτικού, δε χρειάζεται να υπερβαίνει τα 60 λεπτά.

Παρ’ όλα αυτά, οι παραπάνω χρόνοι είναι εντελώς ενδεικτικοί και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον όγκο εργασιών που του αναθέτει ο εκπαιδευτικός, αλλά και από την ιδιοσυγκρασία και τους ρυθμούς του παιδιού.

Διάλειμμα

Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα για απεριόριστο διάστημα. Γι’ αυτό χρειάζεται να ορίσουμε πότε μπορεί να κάνει διάλειμμα. Επιπλέον, τα διαλείμματα επιβραβεύουν το παιδί και μπορούν να το βοηθήσουν να ολοκληρώσει αποτελεσματικά τη μελέτη του. Το διάλειμμα μπορεί να γίνεται στη μέση της διάρκειας της μελέτης. Για τα μικρά παιδιά θα μπορούσε να είναι 5-10 λεπτά μετά από 30 λεπτά διάβασμα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσε να είναι 5-10 λεπτά μετά από 1 ώρα διάβασμα.

Την ώρα του διαλείμματος το παιδί μπορεί να φάει ή και να παίξει. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να το αφήσω να ασχοληθεί με οθόνες. Οι οθόνες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα το αποσυντονίσουν.

Σειρά εργασιών

Δίνω την επιλογή στο παιδί μου να αποφασίσει με ποια σειρά θα κάνει τα μαθήματα και τις εργασίες του, είτε ξεκινώντας από αυτές που του αρέσουν και τις πιο εύκολες, είτε ξεκινώντας από τις πιο δύσκολες.

Ξεκινώντας από τις εργασίες που του αρέσουν θα γεμίζει με ενέργεια και ολοκληρώνοντας πρώτα εκείνες που μπορούν να γίνουν πιο εύκολα και γρήγορα το παιδί θα έχει την αίσθηση ότι μειώνεται ο όγκος των εργασιών του άμεσα, συμβάλλοντας στο να συνεχίσει με καλή διάθεση και θέληση.

Ξεκινώντας από τις πιο δύσκολες εργασίες, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ξεκούραστο και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικό, και όταν τις τελειώνει, θα αισθάνεται λιγότερο άγχος.

Θα ήταν πολύ βοηθητικό για το παιδί, αν, πριν ξεκινήσει τη μελέτη, στοίβαζε επάνω στο γραφείο του τις εργασίες του με τη σειρά με την οποία έχει επιλέξει να τις κάνει. Έτσι, θα μπορεί να παίρνει μία μία τις εργασίες του, ξεκινώντας από την κορυφή της στοίβας. Όταν ολοκληρώνει μία εργασία, θα μπορεί να την τοποθετεί στην τσάντα του και να συνεχίζει μέχρι να τις τελειώσει όλες.

Αφού το παιδί στοιβάξει τις εργασίες του, μπορούμε να έχουμε μία πλαστικοποιημένη λίστα ολοκλήρωσης εργασίας σε εμφανές και προσιτό σημείο επάνω στο γραφείο του η οποία θα το βοηθάει να είναι μεθοδικό, συγκεντρωμένο και να ελέγχει τις εργασίες του, μέχρι να του γίνει συνήθεια.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του παιδιού, το βοηθάω να κάνει διορθώσεις. Αποφεύγω τη λέξη έλεγχο, καθώς το παιδί μπορεί να αισθανθεί ότι δεν το εμπιστευόμαι. Μπορώ να πω στο παιδί που, περίπου, βλέπω λάθος για να προσπαθήσει να το εντοπίσει μόνο του. Δε χρειάζεται να διορθώνω λάθη που αφορούν γνώσεις τις οποίες δεν έχει ακόμη διδαχθεί. Εστιάζω σε αυτά που χρειάζεται να ξέρει το παιδί. Αφού ολοκληρώσουμε τις διορθώσεις, αφήνω το παιδί να φτιάξει την τσάντα του μόνο του.

Τι να μην κάνω;

  • Δεν ακυρώνω την προσπάθεια του παιδιού. Αν, για παράδειγμα, το παιδί τελειώσει πολύ γρήγορα το διάβασμα, δεν του λέω υποτιμητικά: «Τέλειωσες κιόλας; Αποκλείεται να διάβασες καλά τόσο γρήγορα. Πήγαινε να ξαναδιαβάσεις.». Με αυτόν τον τρόπο του δείχνω ότι δεν το εμπιστευόμαι. Δε χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο χρόνο για να κατανοήσουν μία έννοια ή να εκτελέσουν μία εργασία.
  • Δεν επιτρέπω τις οθόνες στο παιδί πριν ξεκινήσει το διάβασμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του.
  • Δεν πιέζω το παιδί να κάνει τις εργασίες του με τη σειρά που κρίνω εγώ.
  • Δε φτιάχνω την τσάντα του παιδιού. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μέχρι να χρειάζεται, το βοηθάω να τη φτιάξει. Σε μεγαλύτερες τάξεις, το αφήνω να τη φτιάχνει μόνο του.

Λίστα για οργάνωση μελέτης και λίστα ολοκλήρωσης εργασίας

Μπορούμε να κατεβάσουμε τις δωρεάν για εκτύπωση λίστα οργάνωσης μελέτης και λίστα ολοκλήρωσης εργασίας του dreamymemoriesProject, που θα βρούμε στο τέλος της σελίδας, για να οργανώσουμε το διάβασμα του παιδιού με αποτελεσματικό τρόπο. Μπορούμε να τις πλαστικοποιήσουμε και το παιδί μας να τις τσεκάρει με έναν μαρκαδόρο. Έτσι, θα μπορεί να τις σβήνει με ένα μαντηλάκι, ώστε να τις χρησιμποποιεί ξανά και ξανά.

Λίστα για οργάνωση μελέτης
Λίστα ολοκλήρωσης εργασίας

Λίστες για οργάνωση μελέτης

Για να κατεβάσεις δωρεάν για εκτύπωση τις λίστες για οργάνωση μελέτης του dreamymemoriesProject, πάτησε "Δωρεάν κατέβασμα" και γράψε το email σου στο πεδίο "Email" που θα εμφανιστεί! Στη συνέχεια, πάτησε "Αποστολή συνδέσμου" και ο σύνδεσμος για κατέβασμα του αρχείου θα σταλεί άμεσα στο email σου!
Δωρεάν κατέβασμα

Αποστολή συνδέσμου κατεβάσματος στο:

Ακολουθώντας τα παραπάνω, ο χρόνος μελέτης – χρόνος διαβάσματος του παιδιού θα είναι όσο πιο κατάλληλα οργανωμένος γίνεται.

Επόμενο βήμα: Ο καλύτερος τρόπος διαβάσματος