Χρόνος μελέτης παιδιού

Χρόνος μελέτης παιδιού: Οργανώνουμε κατάλληλα τον χρόνο μελέτης του παιδιού, ώστε να συμβάλλουμε στην οργάνωση του διαβάσματός του.

Πώς;

Δημιουργούμε μία καθημερινή ρουτίνα στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ημερήσια μελέτη. Η ύπαρξη ρουτίνας δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί και κάθε παιδί λειτουργεί καλύτερα όταν νιώθει ασφαλές.

– Διάρκεια διαβάσματος

Πόση ώρα διάβασμα χρειάζεται στις τάξεις του δημοτικού; Θεωρητικά, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, Α’ Δημοτικού, Β’ Δημοτικού, το διάβασμα δε χρειάζεται να υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Στην Γ’ Δημοτικού και στην Δ’ Δημοτικού δημοτικού, θεωρείτε ότι το διάβασμα δε χρειάζεται να υπερβαίνει τα 45 λεπτά. Στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, Ε’ Δημοτικού και Στ’ Δημοτικού, θεωρείτε ότι το διάβασμα δε χρειάζεται να υπερβαίνει τα 60 λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, οι παραπάνω χρόνοι είναι εντελώς ενδεικτικοί, κυρίως, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

– Ορίζουμε την ώρα έναρξης και λήξης της μελέτης.

Ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού μπορούμε να ορίσουμε πότε είναι η καλύτερη περίοδος μέσα στην ημέρα για να μελετάει. Θεωρείτε πιο αποτελεσματικό, το παιδί να μελετάει όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ώστε να είναι πιο ξεκούραστο.

– Ορίζουμε πότε μπορεί να κάνει διάλειμμα.

Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα για απεριόριστο διάστημα και γι’ αυτό χρειάζεται να ορίσουμε πότε μπορεί να κάνει διάλειμμα. Επιπλέον, τα διαλείμματα επιβραβεύουν το παιδί και μπορούν να το βοηθήσουν να αποβάλει το στρες και να ολοκληρώσει αποτελεσματικά τη μελέτη του. Το διάλειμμα μπορεί να γίνεται στη μέση της διάρκειας της μελέτης. Για τα μικρά παιδιά θα μπορούσε να είναι 5-10 λεπτά μετά από 30 λεπτά διάβασμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσε να είναι 5-10 λεπτά μετά από 1 ώρα διάβασμα.

– Ορίζουμε τη σειρά των εργασιών μαζί με το παιδί.

Δίνω την ευκαιρία στο παιδί να επιλέγει με ποια σειρά θα κάνει τα μαθήματα και τις εργασίες του, είτε ξεκινώντας από αυτές που του αρέσουν και τις πιο εύκολες, είτε ξεκινώντας από τις πιο δύσκολες.

Ξεκινώντας από τις εργασίες που του αρέσουν θα γεμίζει με ενέργεια και ολοκληρώνοντας πρώτα εκείνες που μπορούν να γίνουν πιο εύκολα και γρήγορα το παιδί θα έχει την αίσθηση ότι μειώνεται ο όγκος των εργασιών του άμεσα και αυτό μπορεί να συμβάλλει στο να συνεχίσει με καλή διάθεση και θέληση.

Ξεκινώντας από τις πιο δύσκολες, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ξεκούραστο και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικό, και όταν τις τελειώσει, θα αισθάνεται λιγότερο άγχος. Πριν ξεκινήσει τη μελέτη θα μπορούσε να δημιουργεί μία λίστα καθηκόντων, την οποία θα τσεκάρει κάθε φορά που ολοκληρώνει μία εργασία.

Μπορώ να βοηθήσω το παιδί να οργανώσει τη μελέτη του ακόμη περισσότερο αξοιοποιώντας τα παρακάτω δωρεάν για εκτύπωση λίστα καθηκόντων μαθητή δημοτικού και πρόγραμμα μαθημάτων δημοτικού.

Λίστα καθηκόντων μαθητή δημοτικού
Πρόγραμμα μαθημάτων δημοτικού

Λίστα καθηκόντων και πρόγραμμα μαθημάτων

Για να κατεβάσεις δωρεάν για εκτύπωση τα λίστα καθηκόντων και πρόγραμμα μαθημάτων του dreamymemoriesProject, πάτησε "Δωρεάν κατέβασμα" και γράψε το email σου στο πεδίο "Email" που θα εμφανιστεί! Στη συνέχεια, πάτησε "Αποστολή συνδέσμου" και ο σύνδεσμος για κατέβασμα του αρχείου θα σταλεί άμεσα στο email σου!
Δωρεάν κατέβασμα

Αποστολή συνδέσμου κατεβάσματος στο:

Επόμενο βήμα: Ο καλύτερος τρόπος διαβάσματος