Πως να αγαπήσει το παιδί το σχολείο
Πως να αγαπήσει το παιδί το σχολείο: Καλλιεργώ τη θετική στάση απέναντι στο σχολείο.
Γιατί;
Ακόμα κι αν εμάς ως μαθητές δε μας άρεσε το σχολείο και υπήρχαν μαθήματα τα οποία μας δυσκόλευαν, δεν πρέπει να το εκφράζουμε στο παιδί και να το επηρεάζουμε αρνητικά, γιατί μπορεί να υιοθετήσει την περιοριστική πεποίθηση ότι το σχολείο δεν είναι ευχάριστο και ότι κάποια μαθήματα είναι δύσκολα και δε θα τα καταφέρει. Αυτό θα υπονομεύσει τις προσπάθειές του και θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, μέσα στον οποίο το παιδί, επειδή θεωρεί ότι το μάθημα είναι δύσκολο, φοβάται ότι δε θα τα καταφέρει, με αποτέλεσμα η επίδοσή του να είναι χαμηλή, επιβεβαιώνοντας του αυτό το οποίο πίστευε αρχικά.
Επίσης, ακυρώνοντας τους εκπαιδευτικούς, ακυρώνουμε τη σχέση μεταξύ μαθητή και εκπαιδευτικού πάνω στην οποία στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τα παιδιά μαθαίνουν μόνο από εκείνους τους εκπαιδευτικούς που εκτιμούν και συμπαθούν.
Πώς;
Πώς να αγαπήσει το παιδί το σχολείο; Δε μιλάω αρνητικά για το σχολείο, τα μαθήματα και τους εκπαιδευτικούς και δεν εκφράζω το άγχος μου για την επίδοση του παιδιού μπροστά του. Αντιθέτως, εκφράζω ενθουσιασμό για το σχολείο και τα όσα ενδιαφέροντα θα μάθει σ’ αυτό, χωρίς να υπερβάλλω και χωρίς να μιλάω συνέχεια γι’ αυτό και του δημιουργώ άγχος.
Extra tips:
- Μπορώ να πω στο παιδί μου πόσο τυχερό είναι που έχει σχολείο να πάει. Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν έχουν σχολείο να πάνε.
- Γίνομαι κομμάτι του σχολείου, συμμετέχοντας στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, βοηθώντας σε κάποια εκδήλωση κ.α.. Είναι σημαντικό το παιδί να αισθάνεται ότι αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής του το μοιράζεται μαζί μας και δεν αφορά αποκλειστικά αυτό.
- Οφείλω να εμπιστευτώ τον εκπαιδευτικό του παιδιού, γιατί διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία για να διδάξει σωστά το παιδί μου για να καταφέρει το παιδί να επιτύχει τους στόχους κάθε μαθήματος, έχοντας πάντα τα μάτια και τα αυτιά μου ανοιχτά για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν ισχύει αυτό. Ακόμη κι αν μία μέθοδος του εκπαιδευτικού δεν μου φαίνεται λογική, αντί να τον επικρίνω, είναι προτιμότερο να ρωτήσω τους λόγους για τους οποίους την εφαρμόζει και, ίσως, διαπιστώσω ότι κάνω λάθος.
- Δεν κολλάω ταμπέλες στο παιδί του τύπου “Δεν παίρνει τα γράμματα” ή “Δεν είναι καλός στα μαθηματικά” και δεν αναπαράγω περιοριστικές πεποιθήσεις, όπως ότι τα κορίτσια δεν είναι καλά στα μαθηματικά και στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες κ.α..
Επόμενο βήμα: Χώρος μελέτης