Δε θέλω να διαβάσω

Δε θέλω να διαβάσω: Ρωτάω το παιδί γιατί δε θέλει να διαβάσει και πράττω αναλόγως.

Πώς;

Τι κάνω όταν το παιδί δε θέλει να διαβάσει; Αν υπάρχει κάποιος πραγματικός λόγος που το παιδί δε θέλει να διαβάσει, όπως η πείνα, η κούραση ή η νύστα, φροντίζω ώστε το παιδί να φάει, να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί. Αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος και η απάντηση του είναι: <<Γιατί έτσι.>> ή ανάλογου ύφους, του απαντάω <<Κάθε άνθρωπος εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις. Η υποχρέωση των παιδιών είναι να διαβάζουν, όπως υποχρέωση των γονιών είναι να δουλεύουν και να φροντίζουν τα παιδιά τους.>>, χωρίς να του αφήσω το περιθώριο να σκεφτεί ότι μπορεί να μη διαβάσει.

Extra tips:

Τι άλλο μπορώ να κάνω όταν το παιδί δε θέλει να διαβάσει;

  • Του λέω: <<Καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές βαριέσαι και δε θέλεις να διαβάσεις, συμβαίνει σε όλους. Χρειάζεται, όμως, να διαβάζουμε, γιατί το διάβασμα γυμνάζει το μυαλό μας, μας κάνει εξυπνότερους κι αυτό, σε συνδυασμό με τη γνώση, μας βοηθάει να λύνουμε εύκολα και γρήγορα τα προβλήματα μας και να ζούμε καλύτερα.>>. Υπάρχουν πολλές απαντήσεις στο γιατί χρειάζεται να διαβάσω. Επιλέγω ποιες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν τα κίνητρα που θα ενεργοποιήσουν το παιδί μου.
  • Δηλώνω διαθέσιμη να βοηθήσω. Λέω: <<Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω.>>.
  • Aν η άρνηση του παιδιού να διαβάσει οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πιστεύει στις ικανότητές του, το βοηθάω να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να αναπτύξει νοοτροπία ανάπτυξης.
  • Αποφεύγω τις απειλές, την τιμωρία, τις δωροδοκίες και τις ανταμοιβές για να το πείσω να διαβάσει, γιατί αυτοί οι τρόποι δε θα του διδάξουν την επιθυμητή συμπεριφορά και θα του δημιουργήσουν νέες κακές συνήθειες.
  • Επιστρατεύω το χιούμορ! Φέρνω όρεξη για διάβασμα με ένα μαγικό ξόρκι…

Επόμενο βήμα: Μάθηση μέσα από το παιχνίδι