Πως κάνουμε μαρτάκια και γιατί τα φοράμε

Πώς κάνουμε μαρτάκια; Ο Μάρτιος είναι προ των πυλών και ήρθε η ώρα να μάθουμε πως φτιάχνονται τα μαρτάκια, πότε και γιατί τα φοράμε. Έτσι, θα μπορούμε να κάνουμε τα μαρτάκια μας μόνοι μας με τα παιδιά και, παράλληλα, θα τα απασχολήσουμε δημιουργικά και θα δημιουργήσουμε αναμνήσεις!

Μαρτάκια – Έθιμο

Το μαρτάκι ή μάρτης είναι βραχιόλι από κόκκινη και άσπρη κλωστή. Τα μαρτάκια, σύμφωνα με το έθιμο, φοριούνται από την 1η έως την 31η του Μάρτη και προστατεύουν τα παιδιά από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης.

Μαρτάκια – Πως φτιάχνονται

Για να κάνουμε μαρτάκια βραχιόλια, χρειαζόμαστε κόκκινες και άσπρες κλωστές ή κορδόνια. Στην απλούστερη εκδοχή τους, τα μαρτάκια βραχιόλια φτιάχνονται στρίβοντας απλά μία κόκκινη και μία άσπρη κλωστή μεταξύ τους.

Αρχικά, δένουμε μία κόκκινη και μία άσπρη κλωστή μαζί, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα. Στη συνέχεια, στρίβουμε τις κλωστές μεταξύ τους, όπως φαίνεται στη δεύτερη εικόνα. Τέλος, δένουμε και τη δεύτερη άκρη των δύο κλωστών, όπως κάναμε και στην αρχή. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και διακοσμητικά στοιχεία για κοσμήματα, όπως ματάκια, πασχαλίτσες, χελιδονάκια κ.α. ή ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε! Το όριο θα το βάλει η δημιουργικότητά μας! Για πιο περίτεχνο πλέξιμο των κλωστών μεταξύ τους, μπορούμε να αναζητήσουμε κι άλλες τεχνικές, όπως είναι η τεχνική kumihimo κ.α..

Πως κάνουμε μαρτάκια
Μαρτάκια Πως φτιάχνονται

Στο τέλος του μήνα, να μην ξεχάσουμε να τα αφήσουμε σε κάποια τριανταφυλλιά, για να τα πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τη φωλιά τους!

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις