Κυνήγι πασχαλινών αυγών και ο Λαγός του Πάσχα

Το κυνήγι πασχαλινών αυγών και ο Λαγός του Πάσχα είναι ένα ακόμα έθιμο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τη δημιουργία αναμνήσεων με τα παιδιά μας!

Κυνήγι πασχαλινών αυγών

Ο Λαγός του Πάσχα και το κυνήγι των πασχαλινών αυγών – Έθιμο

Έχετε αναρωτηθεί γιατί o λαγός έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα και απεικονίζεται να κρατάει πασχαλινά αυγά;

Όπως τα περισσότερα έθιμα, έτσι και τα έθιμα του Πάσχα αποτελούν μείγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Γενικά, ο λαγός αποτελεί σύμβολο της γονιμότητας και γι’ αυτό έχει συνδυαστεί με την Άνοιξη και, κατ’ επέκταση, με το Πάσχα.

Στη Γερμανία, το έθιμο θέλει ο Λαγός του Πάσχα να φέρνει σοκολατένια αυγά στα παιδιά την ημέρα της Ανάστασης, ένα έθιμο ανάλογο με το έθιμο του Άη Βασίλη τα Χριστούγεννα.

Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στη Λουθηρανή Γερμανία, όπου, τον Μεσαίωνα, η Μεγάλη Πέμπτη ήταν η τελευταία ημέρα του τρέχοντος οικονομικού έτους και οι αγρότες έπρεπε να αποδώσουν στους γαιοκτήμονες έντοκα το ενοίκιο για τη γη που χρησιμοποιούσαν. Ο τόκος τις περισσότερες φορές πληρωνόταν σε είδος, δηλαδή με τρόφιμα. Λόγω της νηστείας που είχε προηγηθεί, μαζεύονταν πολλά αυγά, τα οποία οι αγρότες έβραζαν για να πληρώσουν τον τόκο στους γαιοκτήμονες. Μαζί με τα αυγά έδιναν πολλές φορές και λαγούς, με αποτέλεσμα να γεννηθεί ο συνδυασμός “αυγά και λαγός”, ο οποίος παγιώθηκε με τον καιρό στην ανθρώπινη συνείδηση.

Μετά τον 17ο αιώνα, πολλοί γονείς άρχισαν να διηγούνται στα παιδιά πως τα αυγά τα έφερνε ο πασχαλινός λαγός, δημιουργώντας το έθιμο του Λαγού του Πάσχα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σοκολατοποιοί αξιοποίησαν αυτή την ιστορία και ξεκίνησαν να δημιουργούν σοκολατένιους λαγούς και αυγά, κάνοντας το έθιμο ακόμα πιο ελκυστικό για τα παιδιά! Έτσι, πλέον, την ημέρα της Ανάστασης, ο Λαγός του Πάσχα έχει ήδη επισκεφτεί τα παιδιά για να τους φέρει σοκολατένια πασχαλινά αυγά, τα οποία, όμως τα έχει κρύψει σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι ή στον κήπο. Μένει να τα ανακαλύψουν, παίζοντας το κυνήγι πασχαλινών αυγών!

Πως να οργανώσετε ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών

Το έθιμο του Λαγού του Πάσχα, όπως εκείνο του Άη Βασίλη, μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού και το κυνήγι πασχαλινών αυγών αποτελεί μία υπέροχη ευκαιρία για διασκέδαση με τα παιδιά.

Πώς θα το οργανώσετε; Δημιουργήστε μία σειρά από αινίγματα, καθένα από τα οποία θα οδηγεί τα παιδιά στο σημείο στο οποίο είναι κρυμμένα κάποια σοκολατένια αυγουλάκια, καθώς και το επόμενο αίνιγμα. Εναλλακτικά, τα αυγουλάκια μπορεί να είναι κρυμμένα όλα μαζί στην κρυψώνα που οδηγεί το τελευταίο αίνιγμα. Επίσης, το τελευταίο αίνιγμα μπορεί να οδηγεί σε μία πινιάτα αυγό, όπου θα έχετε βάλει τα αυγουλάκια.

Μπορείτε να εφοδιάσετε τα παιδιά με καλαθάκια, για να τα γεμίσουν με αυγουλάκια. Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε ταμπέλες και ίχνη από τις πατημασιές του Λαγού του Πάσχα που θα κατευθύνουν τα παιδιά!

Αινίγματα για το κυνήγι πασχαλινών αυγών

  1. Έχει πόρτα αλλά δεν μπορείς να βγεις έξω. (Ντουλάπα)
  2. Την ημέρα στολισμένο και τη νύχτα φορτωμένο. (Κρεβάτι)
  3. Έχει πόδια και πλάτη και δεν έχει κεφάλι. (Καρέκλα)
  4. Ανεβαίνει, κατεβαίνει και στην ίδια θέση μένει. (Σκάλα)
  5. Όποιοι έρχονται και πάνε απ’ το χέρι την κρατάνε. (Πόρτα)
  6. Ξεχειλίζει από βιβλία, μα ποτέ της δε διαβάζει, της αρέσει ωραία ωραία στην αράδα να τα βάζει. (Βιβλιοθήκη)
  7. Έχει τέσσερα πόδια αλλά δεν περπατάει. (Τραπέζι)
  8. Όλους ταΐζει και δεν τρώει. (Κατσαρόλα)
  9. Τον έναν άνθρωπο τον κάνει δυο. (Καθρέπτης)

Βρείτε το έτοιμο σετ για πασχαλινό κυνήγι αυγών του dreamymemoriesProject, για να οργανώσετε το δικό σας κυνήγι πασχαλινών αυγών.

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις