Η κυρά Σαρακοστή – Το έθιμο και η συνταγή

Η κυρά Σαρακοστή 2022

Ένα ακόμα έθιμο που μπορούμε να υιοθετήσουμε, για να απασχοληθούμε δημιουργικά και να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά μας είναι η κυρά Σαρακοστή!

Το έθιμο

Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για ένα “ημερολόγιο” για τη μέτρηση των εβδομάδων από την Καθαρά Δευτέρα έως το Πάσχα.

Η κυρά Σαρακοστή αναπαρίσταται ως μία γυναικεία μορφή με σταυρό στο κεφάλι και χωρίς στόμα, γιατί νηστεύει, και με 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο, της κόβουμε από ένα πόδι.

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά Σαρακοστή είναι μία ζωγραφιά σε χαρτί. Το τελευταίο πόδι – κομμάτι χαρτί που κόβουν, το κρύβουν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι ή στο ψωμί της Ανάστασης, και όποιος το βρει θεωρείτε τυχερός. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται από ζύμη (αλλά δεν τρώγεται), ενώ σε άλλες από πανί που το γεμίζουν με πούπουλα, σαν κούκλα.

Επιλέξτε τον τρόπο που προτιμάτε και δημιουργήστε τη δική σας κυρά Σαρακοστή και μαζί της όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά σας!

Η κυρά Σαρακοστή 2021

Το τραγούδι

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η συνταγή

Υλικά

3 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό

Παραδοσιακά, διακοσμείται με γαρίφαλο, άλλα εσείς μπορείτε να τη διακοσμήσετε όπως θέλετε (με φακές, αστράκι κ.α.). Ανάλογα με τα υλικά διακόσμησης που θα επιλέξετε, διακοσμείστε την πριν ή μετά το ψήσιμο.

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε τα υλικά για τη ζύμη σε ένα σκεύος και τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει μία ελαστική ζύμη.
  • Με τη ζύμη δημιουργούμε την κυρά Σαρακοστή, δηλαδή, μία γυναικεία μορφή με σταυρό στο κεφάλι και 7 πόδια.
  • Την τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να ψηθεί.

Για χρωματιστή ζύμη ή και αρωματισμένη ζύμη:

Χρώμα από μπαχαρικά

Για κάθε διαφορετικό χρώμα που θέλουμε να φτιάξουμε, θα χρειαστούμε:

  • 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. κακάο (σκούρο καφέ) ή πάπρικα (κόκκινο) ή κουρκουμά ή κάρυ (κίτρινο) ή κανέλα (ανοιχτό καφέ)
  • 2 κ.σ. νερό

Σε διαφορετικό δοχείο για κάθε χρώμα προσθέτουμε τα στερεά υλικά και τα αναμειγνύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε.

Χρώμα από χυμούς φρούτων ή χρώματα ζαχαροπλαστικής

Για κάθε διαφορετικό χρώμα που θέλουμε να φτιάξουμε, θα χρειαστούμε:

  • 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. χυμό από φράουλα, ή πορτοκάλι ή χυμό οποιουδήποτε φρούτου με έντονο χρώμα, ή ρόδι ή νερό με 2-3 σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής

Σε διαφορετικό δοχείο για κάθε χρώμα προσθέτουμε τα στερεά υλικά και τα αναμειγνύουμε και στη συνέχεια σε διαφορετικό δοχείο προσθέτουμε τα υγρά υλικά, τα αναμειγνύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά και ζυμώνουμε.

Άρωμα

Για να αρωματίσουμε τη ζύμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βανίλια.

Επιστροφή σε: Ημερολόγιο για οικογενειακές παραδόσεις