Οργάνωση στις δουλειές σπιτιού

Οργάνωση στις δουλειές σπιτιού – Μοιράζομαι τις δουλειές του σπιτιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και οργανώνομαι.

Γιατί;

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μόνο δική μου υποχρέωση, αλλά όλων των μελών της οικογένειάς μου, ακόμα κι αν δεν εργάζομαι. Μοιράζοντας τις δουλειές του σπιτιού, θα είμαι πιο ξεκούραστη και θα εξοικονομήσω χρόνο για τον εαυτό μου ή για να περάσω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου ή για να τον μοιραστώ με τον/τη σύντροφό μου ή με φίλους. Επίσης, βοηθάω τα παιδιά μου να γίνουν υπεύθυνα και ανεξάρτητα.

Πώς;

Συζητάω με τα μέλη της οικογένειάς μου γιατί θέλω να μοιραζόμαστε τις δουλειές του σπιτιού και κάνω σαφής τις προσδοκίες μου. Για οργάνωση στις δουλειές σπιτιού δημιουργώ ένα πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού, όπου θα κατανείμω τις δουλειές του σπιτιού στις ημέρες της εβδομάδας, ώστε να μας βολεύει όλους. Καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι και παιδιά είναι μία εξίσωση που δεν έχει λύση. Και τι έγινε; Παρόλα αυτά, ένα πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθαριότητας και τάξης στο σπίτι μας, ώστε να μπορούμε να το απολαμβάνουμε με την οικογένειά μας.

Extra tips:

  • Ζητάω από τον/τη σύντροφό μου να αποφασίσει ποιες από τις δουλειές του σπιτιού θέλει να αναλάβει και αποφασίζουμε μαζί πως θα τις μοιράσουμε και ποιες θα αναθέσουμε στα παιδιά μας.
  • Εμπλέκω τα παιδιά σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής για παιδιά ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητές τους και, κυρίως, όσες τα αφορούν, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού τους, το μάζεμα των παιχνιδιών τους κ.α..
  • Λέω στο παιδί “Μπορείς να με βοηθήσεις με…;”, δείχνοντάς του ότι το θεωρώ ικανό να τα καταφέρει.
  • Αποφεύγω τις απειλές και τις ανταμοιβές, για να πείσω τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Ευχαριστώ ειλικρινά τα παιδιά για τη βοήθειά τους.
  • Μπορώ να υιοθετήσω ως οικογενειακή παράδοση, όταν τα παιδιά έχουν τα γενέθλιά τους, να τους προσφέρω μία κάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αναθέτοντάς τους νέες δουλειές σπιτιού ανάλογα με τη νέα τους ηλικία.
  • Αν έχω πολύ μικρό παιδί, βρίσκω δραστηριότητες που μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα για αρκετό χρόνο, ώστε να μπορώ να κάνω κάποια δουλειά όσο εκείνο παίζει.

Επόμενο βήμα: Ημερολόγιο μαμάς