Ρουτίνα παιδιού στο σπίτι

Ρουτίνα παιδιού: Τηρώ μία ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού στο σπίτι.

Ρουτίνα παιδιού

Τι είναι η ρουτίνα παιδιού και πού συμβάλλει;

Ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού είναι η επανάληψη των ίδιων δραστηριοτήτων καθημερινά.

Το σταθερό πρόγραμμα στην καθημερινότητα ενός παιδιού τού δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας. Τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη να αισθάνονται ασφάλεια. Το αίσθημα της ασφάλειας έχει θετικό αντίκτυπο στην ηρεμία τους και στη συμπεριφορά τους, γενικότερα, και συμβάλλει στην υγιή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής τους και στην επιτυχία των μελλοντικών διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Πώς τηρώ μία ρουτίνα παιδιού;

Για να τηρώ μία ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού μου:

 • Δημιουργούμε μία πρωινή ρουτίνα. Η πρωινή ρουτίνα του παιδιού χρειάζεται να περιλαμβάνει το ξύπνημα του παιδιού την ίδια περίπου χρονική περίοδο καθημερινά, την προσωπική υγιεινή του παιδιού και ένα υγιεινό πρωινό.
 • Επίσης, δημιουργούμε ένα πρόγραμμα σχολικής μελέτης. Ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού, ορίζουμε τη χρονική περίοδο μέσα στην ημέρα που το παιδί θα μελετάει.
 • Ακόμα, δημιουργούμε μία βραδινή ρουτίνα ύπνου. Η βραδινή ρουτίνα ύπνου του παιδιού χρειάζεται να γίνεται την ίδια περίπου χρονική περίοδο καθημερινά και μπορεί να περιλαμβάνει την προσωπική υγιεινή του παιδιού και, ίσως, ένα παραμύθι πριν τον ύπνο, για να περάσουμε και ποιοτικό χρόνο, κλείνοντας τη μέρα. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, το παιδί να κοιμάται πάντα στον ίδιο χώρο.

Για την καθιέρωση μίας ρουτίνας χρειάζεται να βοηθήσω το παιδί, να του διδάξω τη διαδικασία και να του υπενθυμίζω τι χρειάζεται να κάνει, μέχρι να τους γίνει συνήθεια.

Τι να μην κάνω;

 • Εφόσον, το παιδί έχει υιοθετήσει μία συνήθεια, σταματώ να του λέω τι να κάνει και το αφήνω να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Αν του επαναλαμβάνω συνεχώς τι να κάνει, δεν του επιτρέπω να γίνει ανεξάρτητο και, ταυτόχρονα, του δείχνω ότι δεν του έχω εμπιστοσύνη.

Extra tips:

 • Φροντίζω να έχει το παιδί ελεύθερο χρόνο για μη δομημένες δραστηριότητες.
 • Επίσης, φροντίζω να υπάρχει χρόνος για να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας καθημερινά.
 • Επιπλέον, φροντίζω να τρέφεται υγιεινά, να ασκείται και να κοιμάται επαρκώς.
 • Φυσικά, δεν είμαστε ρομπότ και κάποιες φορές θα χρειαστεί να αποκλίνουμε από τη ρουτίνα μας κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πρόκειται να επηρεάσει το παιδί.
 • Σε περίπτωση ενός επερχόμενου γεγονότος, όπως, για παράδειγμα, η επίσκεψη στον γιατρό ή ένα ταξίδι, προετοιμάζω το παιδί γι’ αυτό καλύπτοντας πληροφορίες για το που/πότε/γιατί/πως κ.λπ. και απαντώντας στις ερωτήσεις του ειλικρινά και ανάλογα με την ηλικία του, καθώς η αλλαγή στο πρόγραμμά του μπορεί να του δημιουργήσει ένταση.
 • Οι φροντιστές του παιδιού χρειάζεται να είναι σταθεροί.
 • Δίνω στο μικρό παιδί όσο χρόνο χρειάζεται για να ετοιμαστεί μόνο του.
 • Για την υιοθέτηση μίας υγιούς συνήθειας, όπως είναι το πλύσιμο των δοντιών, μπορώ να αξιοποιήσω έναν πίνακα επιβράβευσης. Δεν ενδείκνυται να κάνω το ίδιο για την υιοθέτηση καλής συμπεριφοράς. Στην περίπτωση αυτή το παιδί θα μάθει ότι, για να συμπεριφέρεται σωστά, χρειάζεται να κερδίζει ανταλλάγματα.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, θα τηρώ μία ρουτίνα παιδιού, που θα συμβάλλει θετικά στη συμπεριφορά του παιδιού μου.

Να δω ακόμα:

Παραμύθι πριν τον ύπνο

Διατροφή

Χρόνος μελέτης παιδιού

Πρωινό ξύπνημα παιδιών

Επόμενο βήμα: Όρια στα παιδιά