Πως να ασχολείται με δραστηριότητες στο σπίτι

Πως να ασχολείται με δραστηριότητες στο σπίτι, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη μάθησή του, καθώς και στην αγάπη του για τη μάθηση.

Πως να κάνω το παιδί μου να ασχοληθεί με δραστηριότητες στο σπίτι

Η πιο πιθανή απάντηση που θα πάρω, αν ρωτήσω την 3χρονη κόρη μου αν θέλει να κάνουμε την “τάδε” δραστηριότητα, είναι ένα απόλυτο όχι. Πλέον, έχω βρει τον τρόπο να είναι εκείνη που μου ζητάει να κάνουμε δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη μάθησή της.

Πώς;

Πρόκειται για έναν τρόπο παρουσίασης των δραστηριοτήτων, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από την παιδαγωγική μέθοδο Μοντεσσόρι, και μπορώ να τον εφαρμόσω ακολουθώντας τα παρακάτω 5 απλά βήματα:

  1. Επιλέγω 8-10 παιχνίδια, δραστηριότητες και βιβλία (ή όσα βλέπω ότι μπορεί να διαχειριστεί) κατάλληλα για την ηλικία ή το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού μου.
  2. Τα τακτοποιώ στον χώρο που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε θέση προσβάσιμη από το παιδί (σε κάποιο χαμηλό έπιπλο ή ράφι), ώστε να μπορεί να τα φτάσει, και με τρόπο που να φαίνονται, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.
  3. Για παιχνίδια και δραστηριότητες αντιστοίχισης ή κατασκευής κ.λπ., δεν τα τοποθετώ με τα κομμάτια τους στη θέση τους, αλλά έτοιμα προς αντιστοίχιση και κατασκευή.
  4. Αφήνω το παιδί να επιλέξει με ποια δραστηριότητα θα ασχοληθεί, όταν εκείνο το επιθυμεί, χωρίς να το πιέζω.
  5. Εναλλάσσω τα παιχνίδια ανά 1 εβδομάδα περίπου ή όταν βλέπω ότι τα βαρέθηκε, προσπαθώντας να συμπεριλαμβάνω δραστηριότητες οι οποίες παρατηρώ ότι κερδίζουν το ενδιαφέρον του παιδιού.

Ο τρόπος είναι απλός, αλλά απαιτεί προετοιμασία.

*Παρόλο που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών να τους παρέχουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα, είναι εξίσου σημαντικό να τα αφήνουμε να βαριούνται, ώστε να μπαίνουν και τα ίδια στη διαδικασία να βρουν τρόπους να απασχοληθούν, αναπτύσσοντας, έτσι, τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους και την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Πως να κάνω το παιδί μου να ασχοληθεί με δραστηριότητες στο σπίτι
Πως να κάνω το παιδί μου να ασχοληθεί με δραστηριότητες στο σπίτι
Πως να κάνω το παιδί μου να ασχοληθεί με δραστηριότητες στο σπίτι

Να δω ακόμα:

Εκπαιδευτικό υλικό – Υλικό Μοντεσσόρι

Δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει.

πλουταρχοσ

Επιστροφή σε: Οδηγός “Θετική γονεϊκότητα”