Πως να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα

Πως να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα, ώστε να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στη μάθησή του, καθώς και στη σχολική του μελέτη.

Πως να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα

Πώς να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα;

Εκτός από το να του διαβάζω από τους πρώτους μήνες της ζωής του, για να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα:

  1. Ακόμα και από λίγων μηνών, όταν μπορεί έστω να δείξει, στο χώρο όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες με το παιδί, τοποθετώ 3-4 βιβλία σε προσβάσιμη για το παιδί θέση με τα εξώφυλλα των βιβλίων να φαίνονται, τα οποία εναλλάσσω ανά 1 εβδομάδα περίπου ή όταν δω ότι τα βαρέθηκε. Τα βιβλία θα πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.
  2. Αφήνω το παιδί να μου ζητήσει να διαβάσουμε, δεν το πιέζω. Όταν μου ζητάει να διαβάσουμε, το προτρέπω να επιλέξει εκείνο το βιβλίο.
  3. Παρακολουθώ ποια βιβλία του κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ώστε να συμπεριλαμβάνω βιβλία της ίδιας σειράς ή με παρόμοιους χαρακτήρες κ.λπ. στα βιβλία που παρουσιάζω.
  4. Ένας ακόμα τρόπος να διαβάζουμε περισσότερο με το παιδί είναι να εντάξω το διάβασμα ενός βιβλίου στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού, συνήθως τη βραδινή.
  5. Αποτελώ πρότυπο για το παιδί μου, διαβάζοντας κι εγώ βιβλία.

Extra tips:

  • Δε χρειάζεται να αγοράζω συνέχεια βιβλία και να επιβαρύνω τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά να γίνω μέλος σε κάποια δανειστική βιβλιοθήκη. Πλέον υπάρχουν βιβλιοθήκες ακόμα και σε πολύ μικρά χωριά. Όταν το παιδί θα είναι σε ηλικία που μπορεί κι εκείνο να γίνει μέλος της βιβλιοθήκης και να έχει τη δική του κάρτα, αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιθυμία του για διάβασμα βιβλίων.
  • Φτιάχνουμε δέντρο φιλαναγνωσίας.
  • Για παιδιά από 3-4 ετών και πάνω, μπορούμε να δημιουργήσουμε στο σπίτι τη δική μας δανειστική βιβλιοθήκη ως παιχνίδι ρόλων. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα.
  • Με μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν μάθει να διαβάζουν, μπορούμε να δημιουργήσουμε στο σπίτι τη δική μας λέσχη βιβλίων. Μπορούμε να διαβάζουμε το ίδιο βιβλίο όλοι και μετά να συζητάμε γι’ αυτό.

Να δω ακόμα:

Πως διαβάζω παραμύθια στο σπίτι

Παραμύθι πριν τον ύπνο

Πως να αγαπήσει το παιδί τη μάθηση

Επιστροφή σε: Θετική γονεϊκότητα