Πως να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα

Πως να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα, ώστε να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στη μάθησή του, καθώς και στη σχολική του μελέτη.

Πως να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα

Πώς;

  1. Ακόμα και από 9 μηνών, στο χώρο όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες με το παιδί, τοποθετώ 3-4 βιβλία σε προσβάσιμη για το παιδί θέση με τα εξώφυλλα των βιβλίων να φαίνονται, τα οποία εναλλάσσω ανά 1 εβδομάδα περίπου ή όταν δω ότι τα βαρέθηκε. Δε χρειάζεται να αγοράζω συνέχεια βιβλία και να επιβαρύνω τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά να γίνω μέλος σε κάποια δανειστική βιβλιοθήκη. Πλέον υπάρχουν βιβλιοθήκες ακόμα και σε πολύ μικρά χωριά. Όταν το παιδί θα είναι σε ηλικία που μπορεί κι εκείνο να γίνει μέλος της βιβλιοθήκης και να έχει τη δική του κάρτα, αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιθυμία του για διάβασμα βιβλίων. Τα βιβλία θα πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.
  2. Αφήνω το παιδί να μου ζητήσει να διαβάσουμε, δεν το πιέζω. Όταν μου ζητάει να διαβάσουμε, το προτρέπω να επιλέξει εκείνο το βιβλίο.
  3. Παρακολουθώ ποια βιβλία του κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ώστε να συμπεριλαμβάνω βιβλία της ίδιας σειράς ή με παρόμοιους χαρακτήρες κ.λπ. στα βιβλία που παρουσιάζω.
  4. Ένας ακόμα τρόπος να διαβάζουμε περισσότερο με το παιδί είναι να εντάξω το διάβασμα ενός βιβλίου στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού.
  5. Αποτελώ πρότυπο για το παιδί μου.
  6. Για παιδιά από 3-4 ετών και πάνω, μπορούμε να δημιουργήσουμε στο σπίτι τη δική μας δανειστική βιβλιοθήκη ως παιχνίδι ρόλων, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα.

Να δω ακόμα:

Πως διαβάζω παραμύθια στο σπίτι

Παραμύθι πριν τον ύπνο

Πως να αγαπήσει το παιδί τη μάθηση

Επιστροφή σε: Οδηγός “Θετική γονεϊκότητα”