Πως να αγαπήσει το παιδί τη μάθηση

Πως να αγαπήσει το παιδί τη μάθηση, ώστε να να ασχολείται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να αναγνωρίζει τη μαγεία της γνώσης.

Πώς;

  1. Δημιουργώ ασφάλεια στο παιδί, δείχνοντας του πως το αγαπώ άνευ όρων, τηρώντας μία ρουτίνα στην καθημερινότητά του και θέτοντας του σαφή όρια. Επίσης, φροντίζω να κοιμάται επαρκώς και να τρέφεται υγιεινά.
  2. Περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί, είτε επιτρέποντάς του να επιλέξει εκείνο το παιχνίδι που θέλει να παίξουμε, είτε προσφέροντάς του κατάλληλα για την ηλικία του ερεθίσματα, χωρίς να το πιέζω και χωρίς να αγχώνομαι να του μεταδώσω νέες γνώσεις. Απολαμβάνω το παιχνίδι μαζί του και η κατάκτηση της γνώσης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων θα έρθει ως φυσικό αποτέλεσμα. Παρακολουθώ ποιες δραστηριότητες και βιβλία κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον του, ώστε να του παρέχω ανάλογα ερεθίσματα, μεταξύ άλλων. Τα ερεθίσματα που δέχεται το παιδί συμβάλλουν στη δημιουργία νέων νευρώνων στον εγκέφαλό του με αποτέλεσμα να αναπτύσσει δεξιότητες και να γίνεται πιο ικανό στη μάθηση και, κατά συνέπεια, να αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή του και η επίδοσή του στο σχολείο.
  3. Καλλιεργώ στο παιδί νοοτροπία ανάπτυξης (growth mindset), επαινώντας την προσπάθεια και μαθαίνοντάς του να διαχειρίζεται την αποτυχία και να προσπαθεί ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρει.
  4. Εκφράζω ενθουσιασμό για τη μάθηση, τη γνώση και τη μαγεία της, δεν κολλάω ταμπέλες στο παιδί του τύπου “Δεν παίρνει τα γράμματα” ή “Δεν είναι καλός στα μαθηματικά” και δεν αναπαραγάγω περιοριστικές πεποιθήσεις, όπως ότι τα κορίτσια δεν είναι καλά στα μαθηματικά και στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες κ.α..
  5. Προσπαθώ να ανακαλύπτουμε με το παιδί τη “μαγεία” όσων μαθαίνουμε. Όλα κρύβουν τη “μαγεία” τους. Δεν βρίσκεις “μαγικό” τον τρόπο που επικονιάζονται τα φυτά, ώστε να αναπαραχθούν, και τον τρόπο που παράγουν οξυγόνο, χωρίς το οποίο δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας και πόσο αλληλένδετα είναι όλα μεταξύ τους; Δεν βρίσκεις “μαγικό” το φαινόμενο του ουράνιου τόξου; ακόμα:

Να δω ακόμα:

Πως να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα

Εκπαιδευτικό υλικό – Υλικό Μοντεσσόρι

Δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Οδηγός “Οργάνωση σχολικής μελέτης”

Ακολούθησε το παιδί.

maria montessori

Επιστροφή σε: Οδηγός “Θετική γονεϊκότητα”