Διαχείριση συναισθημάτων για παιδιά
Διαχείριση συναισθημάτων για παιδιά: Διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου με υγιή τρόπο.
Γιατί να διαχειρίζομαι τα συναισθήματα μου με υγιή τρόπο;
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος να μάθει το παιδί μου να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο είναι να λειτουργώ ως πρότυπο γι’ αυτό. Δηλαδή, να διαχειρίζομαι η ίδια τα συναισθήματά μου με υγιή τρόπο.
Πώς να διαχειρίζομαι τα συναισθήματα μου με υγιή τρόπο;
Αρχικά, χρειάζεται να αναγνωρίζω τα συναίσθηματά μου. Στη συνέχεια, χρειάζεται να τα αγκαλιάζω, να τα βιώνω, και όχι να τα κρύβω μην τυχόν στενοχωρήσω το παιδί μου ή άλλους, και να τα εκφράζω με υγιή τρόπο. Υγιής τρόπος σημαίνει δε βλάπτω τον εαυτό μου ή άλλους, αποφεύγω τις καταχρήσεις και τις ακρότητες.
Η καταπίεση των συναισθημάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοσωματικά προβλήματα.
Extra tips για σωστή διαχείριση συναισθημάτων για παιδιά:
- Εκφράζω με υγιή τρόπο και τα θετικά μου συναισθήματα και τα αρνητικά.
- Αφού βιώσω ένα αρνητικό συναίσθημα, προσπαθώ να προχωρήσω μπροστά, δείχνοντας στο παιδί μου ότι παρά το φόβο, τις δυσκολίες ή και τις αποτυχίες χρειάζεται να συνεχίζουμε την προσπάθεια και να είμαστε καλά. Λέω στον εαυτό μου: «Δεν πειράζει που έκανες λάθος/δεν τα κατάφερες.» και συνεχίζω την προσπάθεια.
- Όταν το παιδί μου βιώνει ένα αρνητικό συναίσθημα, του λέω: «Είναι εντάξει κλαις.» ή και «Είναι εντάξει να αισθάνεσαι …, όταν αισθανόμαστε … κάνουμε …». Δηλαδή, επικυρώνω τα συναισθήματα του και του μαθαίνω πως να τα διαχειρίζεται.
- Δεν αναπαράγω περιοριστικές πεποιθήσεις, όπως “Οι άντρες δεν κλαίνε.”, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το παιδί μου να καταπιέζει τα συναισθήματά του.
Τι να κάνω για να μη χάνω την ψυχραιμία μου;
Όταν θυμώνω με το παιδί ή τον σύντροφό μου, αν δεν μπορώ να συζητήσω ήρεμα και κινδυνεύω να χάσω την ψυχραιμία μου, λέω: «Time out/Διάλειμμα. Έχω θυμώσει. Θα πάω στο δωμάτιό μου να ηρεμίσω.» και απομακρύνομαι για να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου.
Λέγοντας: «Θύμωσα.» και όχι: «Με θύμωσες.», το παιδί μαθαίνει ότι εμείς ευθυνόμαστε για τα συναισθήματά μας.
Να δω ακόμα:
Επιστροφή σε: Θετική γονεϊκότητα