Αποδοχή παιδιού και αγάπη άνευ όρων

Αποδοχή παιδιού και αγάπη άνευ όρων: Εκφράζω στο παιδί μου την αποδοχή και την αγάπη μου άνευ όρων.

Αποδοχή παιδιού και αγάπη άνευ όρων

Γιατί να εκφράζω στο παιδί μου αποδοχή και αγάπη άνευ όρων;

Οι περισσότεροι γονείς αγαπάμε τα παιδιά μας και θέλουμε το καλύτερο για εκείνα. Όμως, πολλές φορές, το εκφράζουμε με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μην εισπράττουν την αγάπη μας, κι αυτό έχει επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεσή τους.

Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δεν τα καταφέρνει στα μαθήματά του τόσο καλά, όσο προσδοκούν οι γονείς του, και, αντί να το ενθαρρύνουν να προσπαθήσει περισσότερο, να το βοηθήσουν με τεχνικές διαβάσματος που του ταιριάζουν, να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθησή του, υποτιμούν τις ικανότητές του ή το συγκρίνουν με μαθητές που είναι καλύτεροι για να το παραδειγματίσουν, αυτό το οποίο θα εισπράξει το παιδί είναι ότι οι γονείς του δεν το αποδέχονται και δεν το αγαπούν όπως είναι.

Οι γονείς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα ενεργοποιηθεί και θα προσπαθήσει περισσότερο για να βελτιωθεί. Όμως, το πιο πιθανό είναι να καταφέρουν το ακριβώς αντίθετο, να αισθανθεί ανεπαρκές και ανίκανο και να σταματήσει να προσπαθεί.

Οι μαθητές που αγαπιούνται στο σπίτι, έρχονται στο σχολείο για να μάθουν, οι μαθητές που δεν αγαπιούνται στο σπίτι, έρχονται στο σχολείο για να αγαπηθούν.

NICHOLAS FERRONI

Πώς να εκφράζω στο παιδί μου αποδοχή και αγάπη άνευ όρων;

Για να εκφράζω στο παιδί μου την αποδοχή και την αγάπη μου άνευ όρων, ακολουθώ τα εξής:

  • Από την πρώτη ημέρα ζωής του παιδιού μου, του προσφέρω απλόχερα το γλυκό μου βλέμμα και το χαμόγελό μου, το φιλί μου, το χάδι μου, δερματική επαφή, την τρυφερή αγκαλιά μου και την ανταπόκρισή μου στις βιολογικές του ανάγκες. Επίσης, από την πρώτη ημέρα της ζωής του, του λέω ότι το αγαπάω, του μιλάω γλυκά και του τραγουδάω. Καθώς το παιδί μου μεγαλώνει, συνεχίζω να του εκφράζω την αγάπη μου και, επιπροσθέτως, δίνω σημασία σε όσα μου λέει και στα συναισθήματά του.
  • Αγαπώ το παιδί μου γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θα ήθελα να είναι.
  • Δείχνω την αγάπη μου στο παιδί μου προσφέροντάς του ποιοτικό χρόνο (Βλ. Ποιοτικός χρόνος).
  • Δείχνω στο παιδί μου την αγάπη μου και την αποδοχή μου ακόμα κι αν δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο προσδοκούσα σε κάποιο μάθημα ή σε κάποια δραστηριότητα. Το ενθαρρύνω να συνεχίσει την προσπάθεια.

Τι να μην κάνω;

  • Δεν απορρίπτω το παιδί μου επειδή δεν είναι όπως θα ήθελα να είναι.
  • Δεν έχω μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από το παιδί μου.
  • Δεν απορρίπτω το παιδί μου επειδή δεν τα κατάφερε σε κάποιο μάθημα ή δραστηριότητα. Δε θέλω το παιδί μου να πιστεύει ότι θα το αγαπάω μόνο αν παίρνει καλούς βαθμούς. Ούτε θέλω να πιστεύει ότι στη ζωή του, για να αξίζει την αγάπη, πρέπει να ικανοποιεί τις προσδοκίες των άλλων.
  • Δε συγκρίνω την επίδοση του παιδιού μου με την επίδοση των αδερφιών του ή άλλων παιδιών. Συγκρίνοντας το παιδί μου με κάποιο άλλο παιδί, του δημιουργώ ένα αίσθημα ανεπάρκειας, ανικανότητας και απόρριψης και το φορτώνω με άγχος να γίνει κάποιος άλλος, για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου και να κερδίσει την αποδοχή και την αγάπη μου. Επίσης, καλλιεργώ ένα πνεύμα αντιζηλίας και εχθρότητας ως προς το παιδί-πρότυπο.
  • Δεν υποκαθιστώ τον ποιοτικό χρόνο με δώρα, καθώς το παιδί καταλήγει να αισθάνεται ότι το αγαπούν και ότι αξίζει μόνο όταν του προσφέρουν δώρα.
  • Δε λέω ποτέ στο παιδί μου: «Με στενοχώρησες.», γιατί θα δημιουργήσω ένα ενοχικό παιδί. Μπορώ να πω: «Είμαι κουρασμένη.» ή «Δεν έχω διάθεση.».
  • Δεν απειλώ το παιδί μου ότι θα φύγω επειδή δε με ακούει, γιατί θα του δημιουργήσω τρομερό άγχος και ανασφάλεια.
  • Δε γίνομαι υπηρέτης του παιδιού μου επειδή το αγαπώ. Αφήνω το παιδί μου να φροντίζει τον εαυτό του και να αναλαμβάνει ευθύνες (Βλ. Ευθύνη του εαυτού).
  • Δεν αφήνω το παιδί μου ανεξέλεγκτο επειδή το αγαπώ. Θέτω σαφή όρια και τα τηρώ με συνέπεια (Βλ. Όρια στα παιδιά).
  • Αποφεύγω τις φωνές, τις απειλές και τις τιμωρίες, καθώς δε διδάσκουν την επιθυμητή συμπεριφορά.

Extra tips:

  • Λέω στο παιδί μου πόσο ξεχωριστό και μοναδικό είναι για μένα και τονίζω τα θετικά του στοιχεία.
  • Αφήνω το παιδί μου να με ακούσει να λέω στον μπαμπά του ή σε κάποιον άλλο θετικά σχόλια γι’ αυτό.
  • Προσπαθώ με τα λόγια μου να δίνω φτερά στο παιδί μου. Αν η δασκάλα του μου πει ότι το παιδί δεν τα καταφέρνει επαρκώς, του το εκφράζω με πιο ενθαρρυντικό τρόπο. Μπορώ να του πω: «Η δασκάλα σου μού είπε ότι είσαι πολύ ικανό παιδί και έχεις τη δυνατότητα να βελτιωθείς πολύ. Θέλεις να βρούμε μαζί τρόπους να βελτιωθείς;».

Μαγικά κλειδιά – Αποδοχή παιδιού και αγάπη άνευ όρων

Τα μαγικά κλειδιά – Αποδοχή παιδιού και αγάπη άνευ όρων, που θα με βοηθήσουν να εκφράσω στο παιδί μου την αγάπη μου ανευ όρων, είναι:

Είσαι υπέροχος/η!
Είσαι ξεχωριστός/ή για μένα!
Είσαι μοναδικός/ή για μένα!
Είμαι περήφανη για σένα!
Σ’ αγαπάω!
Μου αρέσει να σε βλέπω να χαμογελάς!
Μου έλειψες!
Με κάνεις και γελάω!
Θα σ΄ αγαπώ ότι κι αν γίνει!
Σε εμπιστεύομαι!
Είσαι σπουδαίο παιδί!

Επόμενο βήμα: Καλή συμπεριφορά παιδιού (για τον Θετική γονεϊκότητα – Οδηγός) ή Πώς να αγαπήσει το παιδί το σχολείο (για τον Οργάνωση σχολικής μελέτης – Οδηγός)