Δραστηριότητες για μωρά 0-6 μηνών

Ιδέες για δραστηριότητες για μωρά 0-6 μηνών στο σπίτι

Δραστηριότητες για μωρά 0-6 μηνών

Της πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού μας, του προσφέρουμε την τρυφερή αγκαλιά μας, δερματική επαφή, τη δυνατότητα να βλέπει το πρόσωπο και το χαμόγελό μας, κρατώντας το σε απόσταση 20-30 εκατοστά από αυτό, και την ανταπόκρισή μας στις βιολογικές του ανάγκες.

Δραστηριότητες για μωρά

Μαθαίνουμε ένα νανούρισμα για να του τραγουδάμε, όπως είναι το “Νάνι το μωρό μου” με στίχους από την Κάντζολα Σαμπατάκου Βεατρίκη ερμηνευμένο από τον Διονύση Σαββόπουλο.

Νάνι το μωρό μου

Σκούνα που σαλπάρει τ’ αργυρό φεγγάρι
στην ονειροχώρα αρμενίζει τώρα.

Σε ποιο μονοπάτι στ’ ουρανού τα πλάτη
ταξιδεύεις γιε μου, στα φτερά του ανέμου;

Νάνι το μωρό μου, το χιλιάκριβό μου,
σώπασε όλη η φύση μη μου το ξυπνήσει.

Άστρα χαμηλώστε και κοντοζυγώστε
να το δείτε ελάτε που γλυκοκοιμάται.

Μ’ απαλό υφάδι βελουδένιο χάδι
νύχτα σκέπασέ το και νανούρισέ το.

Κι ώσπου να χαράξει ύπνο από μετάξι
στείλε στο μωρό μου το χιλιάκριβό μου.

Από τον πρώτο μήνα του μωρού και μετά, μπορούμε να ξεκινήσουμε να του προσφέρουμε τα πρώτα του ερεθίσματα.

Κίνηση αντικειμένου

Κινούμε αργά μία κουδουνίστρα ή ένα λούτρινο ή μία κάρτα σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών από τα ματάκια του μωρού μας, για να τα δούμε να ακολουθούν την κίνηση και να διεγείρουμε την οπτική του αντίληψη.Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι τα μωρά, μέχρι τον τέταρτο μήνα της ζωής τους, αναγνωρίζουν περισσότερο αντικείμενα με έντονες χρωματικές αντιθέσεις, όπως για παράδειγμα ασπρόμαυρα αντικείμενα ή σχέδια με ρίγες, ενώ το κόκκινο είναι το χρώμα στο οποίο αντιδρούν πιο έντονα.

Αντικείμενο με ήχο

Κουνάμε μία κουδουνίστρα ή κάποιο άλλο αντικείμενο με ήχο σε διαφορετικά σημεία, στα οποία το μωρό μας να μπορεί να στρέψει τα ματάκια του ή και το κεφαλάκι του, για να το δούμε να αναζητά τον ήχο και να διεγείρουμε την ακουστική του αντίληψη.

Χορός

Χορεύουμε με το μωράκι μας στην αγκαλιά μας υπό τους ήχους απαλής μουσικής.

Αλαλί

Τραγουδάμε στο μωρό το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι “Αλαλί” κάνοντας την χαρακτηριστική περιστροφική κίνηση της παλάμης του χεριού σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών από τα ματάκια του μωρού μας.

Αλαλί, αλαλί!
Έτσι κάνει το πουλί,
όταν βγαίνει απ’ το κλουβί!
Αλαλί, αλαλί!
Απ’ το δέντρο κελαϊδεί,
αλαλί, αλαλί,
κάνε το παιδί κι εσύ!

Εκκλησούλα

Τραγουδάμε στο μωρό μας την “Εκκλησούλα”, χαϊδεύοντας παράλληλα με το δάχτυλό μας το σημείο του προσώπου στο οποίο αναφέρεται.

Γύρω γύρω εκκλησούλα (χαϊδεύουμε το περίγραμμα του προσώπου),
δυο παραθυράκια (χαϊδεύουμε τα ματάκια),
μια πορτούλα (χαϊδεύουμε το στοματάκι),
ντιγκι ντικγι η καμπανούλα (χαϊδεύουμε τη μυτούλα)!

Μυτούλες

Τρίβουμε τις μυτούλες μας μεταξύ τους απαλά, λέγοντας “Μυτούλες, μυτούλες, μυτούλες!”.

Κούκου Τσα

Κρύβουμε με τις παλάμες των χεριών μας τα μάτια μας, λέμε κούκου και βγάζοντας τις από τα μάτια μας λέμε Τσα!

Κρυφτούλι

Χαμηλώνουμε και “κρυβόμαστε” και εμφανιζόμαστε από διαφορετικό σημείο κάθε φορά κοντά στο μωρό!

Φιλάκια στα πατουσάκια

Δίνουμε φιλάκια στα πατουσάκια του μωρού μας, λέγοντάς του ένα απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Πρωινό άστρο” που έγραψε για την κόρη του.

Κάτω από τα τριανταφυλλένια πέλματα σου δύο καρδιές – η καρδιά της μητέρας, η καρδιά του πατέρα!
Πάτα γερά. Δε θα πέσεις!

Φιλάκια

Λέμε “Που είναι το χεράκι του μωρού μου;”, πιάνουμε το χεράκι του, λέμε “Να το!” και δίνουμε φιλάκι στο χεράκι! Συνεχίζουμε και με άλλα μέρη του σώματός του! Μπορούμε να το κάνουμε τραγουδώντας “Νάνι, νάνι, νάνι, νάκια, να χαρώ εγώ χεράκια!” και πάει λέγοντας.

Τραγουδάκια

Τραγουδάμε παιδικά τραγουδάκια και ανάλογα με τους στίχους, κάνουμε κινήσεις με τα χέρια μας, ήχους ζώων, διαφορετικές φωνές, γκριμάτσες κ.λπ.. Για παράδειγμα, τραγουδάμε “Μια ωραία πεταλούδα” και κάνουμε την πεταλούδα με τα χέρια μας, τα οποία κινούμε σε διάφορες κατευθύνσεις, ώστε να τα ακολουθεί το μωρό μας! Τραγουδάμε το “Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι” και κάνουμε τους ήχους των ζώων! Τραγουδάμε “Ήταν ένας γάιδαρος” και κάνουμε στο κεφάλι μας, κουνώντας τα χέρια μας, τα αυτιά του! Τραγουδάμε “Παλαμάκια παίξετε” και χτυπάμε παλαμάκια! Αυτοσχεδιάζουμε!

Μυρμηγκάκι

Τραγουδάμε “Πάει πάει το μυρμηγκάκι για ψωμί και για τυράκι στου μωρού το λαιμουδάκι.” και, παράλληλα, περπατάμε τα δάχτυλά μας από το ποδαράκι του μωρού μέχρι το λαιμουδάκι του!

Βαρκούλα

Για μωρά που έχουν αρχίσει να κάθονται, τραγουδάμε το “Βγαίνει η βαρκούλα” του Κωστή Παλαμά και κάνουμε τη βαρκούλα, όντας καθιστοί, κρατώντας τα χεράκια του!

Επιστροφή σε: Δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι